Hon ska rida SM i dressyr

Nicole Gaines är elva år och har bara tränat dressyr i ett år. Men på torsdag åker hon med ponnyn DeriŽs boy till Falkenberg för att tävla i SM i dressyr för ponny.

Nicole Gaines, 11 årš.

Nicole Gaines, 11 årš.

Foto:

Hästsport2003-08-14 07:07

Nicole Gaines har ridit sedan hon var i femårsåldern då hon började gå i ridlekis. I dag är hon elva år och ska snart ge sig på SM i dressyr som i år hålls i Hermanstorp i Falkenberg den 15 augusti till 17 augusti.
­- Det känns bra och ska bli roligt, säger Nicole Gaines.
Trots sin långa erfarenhet på häst är dressyr något Nicole Gaines bara har tränat i ett år. Ett intresse som började i samband med att hon fick låna B-ponnyn DeriŽs boy av en bekant, Sussanna Essping, som själv var för gammal för att tävla på honom.
- Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, säger Nicole Gaines. Det var mamma som sa att jag skulle börja.
Men SM blir en tuff utmaning då hon kommer att få tävla i en grupp med tjugo stycken andra B-ponnyer. Och av dem är många äldre och mer rutinerade, eftersom man får tävla på B-ponny tills man är fjorton år.
Under fredagen respektive lördagen tävlar deltagarna med två olika program i lätt A-2 och lätt A-4. De som får högst procent efter båda dagarna går vidare till söndagens A-final. Men man håller även en B-final för övriga tävlanden.
- Jag hoppas såklart att jag vinner, men jag blir glad om jag kommer till B-final, säger Nicole Gaines.

Rutinerad ponny
Nicole Gaines började tävla i dressyr på lokal nivå under förra hösten och lyckades snart passera kvalgränsen för att få delta i nationella tävlingar. Efter att ha tävlat i två nationella tävlingar, en i Mantorp i maj och en i Karlstad i juni har hon nu även passerat kvalgränsen på minimum 62 procent för att få delta i SM. Det var i Karlstad som hon gick över gränsen och steg till 63,3 procent.
Att hon lyckats nå en sådan framgång så fort är mycket tack vare den 23 år gamla B-ponnyn DeriŽs boy. En välrutinerad häst som vunnit SM guld fyra gånger, tagit SM silver två gånger och SM brons en gång.
Men också mycket tack vare mycket träning med hennes nuvarande tränare Christine och Lotta Essping.
- Jag tränar dressyr nästan varje dag, säger Nicole Gaines.

Ett stort intresse
Men dressyr är inte bara en sport som krävt sin tid av Nicole Gaines utan även av föräldrarna.
- Det fungerar inte om inte föräldrarna är intresserade, säger Kim Gaines, mamma till Nicole. Man måste ha någon som kör med transporten, lägger upp träningen och har hand om utfodringen av hästen. Men det har varit jättekul. Och det binder ihop hela familjen eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans.
Nicole Gaines är inte den enda familjemedlemmen som är hästintresserad. Lillebror Kevin, 10 år, rider och även mamma Kim som började rida i vuxen ålder.
Och utöver dressyren har Nicole Gaines även deltagit i flera hopptävlingar och tränar mycket med sina egna två ponnyers.
Till för bara ett år sedan har hon tränat på Kinda Ridklubb. Men numera tillhör hon Rappestad ridklubb i Vikingstad, som hon också kommer representera under SM.
- Jag är inte nervös nu, men jag kommer vara det när jag rider in på banan, säger Nicole Gaines.
Och om hon vinner är det inte bara hon som blir glad utan DeriŽs boy blir minst lika lycklig.
- När rosetten kommer på då vet han vad som gäller. Han busar och stegrar sig för att han tycker det är så kul, säger Nicole Gaines.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!