"Scandinavium är som mitt vardagsrum"

"Palicka, Palicka, Palicka". Det var ingen tvekan om vem som var publikfavorit i Sveriges premiär mot Brasilien. Och kärleken är besvarad. –Scandinavium är som mitt vardagsrum, säger Andreas Palicka.

Andreas Palicka jublar efter en av många räddningar mot Brasilien.

Andreas Palicka jublar efter en av många räddningar mot Brasilien.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2023-01-13 05:30

Det inleddes lite krampaktigt för Sverige.

Men när allt började stämma säkrades segern (26–18) i det som på förhand målats upp som en tidig final i den svenska gruppen i handbolls-VM.

Mycket tack vare Andreas Palicka i målet, som vissa brasilianska spelare lär ha drömt mardrömmar om i natt.

Den svenska Paris Saint-Germain-målvakten nådde upp i en räddningsstatisitk på 49 procent i torsdagskvällens match. Inte konstigt då att publiken i Scandinavium började att skandera hans namn.

– Det är fantastiskt. Jag har sagt det tidigare, det är som mitt vardagsrum. Jag mår så bra här, det är världens bästa arena för min del, säger 36-åringen.

– Det är väl klart att man får gåshud. Det är väl alla människors dröm att man lyckas göra så många människor glada för någonting man gör. Jag är ödmjuk inför uppgiften, men så jävla tacksam för allt jag får uppleva i min karriär.

Ingen skönhandboll

De svenska handbollsherrarna har några framgångsrika år bakom sig, med EM-guldet i fjol som en av höjdpunkterna.

Men efter EM 2020, som inte gick lika bra som förväntat, fanns det nog en viss anspänning inför torsdagens VM-premiär. Till slut blev det dock en rätt tydlig seger.

– Det kändes bra. Trevande, nervöst, spänt. Ingen skönhandboll, men hårt jobb lönar sig och vi står här med två poäng och vi ska vara nöjda med dem. Jag tycker att vi maler ner Brasilien över 60 minuter, säger Andreas Palicka.

Till Ystad

Målvaktsveteranen hyllar efter matchen framför allt försvarsspelet

– Det finns ett gammalt ordspråk som säger framåt vinner man matcher och bakåt vinner man titlar. Det är vår trygghet hela matchen, säger han.

På lördag är det dags igen, i hans "vardagsrum". Samtidigt som både Tobias Thulin och Mikael Appelgren lär vara sugna på att få sin chans i det svenska målet mot Kap Verde.

Att rå på Andreas Palickas popularitet i arenan är dock svårt, konstaterar lagkamraten Jim Gottfridsson, trots att även han fick stort publikstöd under matchen.

– Att konkurrera med Palicka i Göteborg, det tror jag inte att jag löser. Palicka får komma ner till Ystad, så får vi se vems namn de skanderar där, säger Gottfridsson.

Fakta: Andreas Palicka

Född: 10 juli 1986 (36 år).

Längd/vikt: 189 cm/90 kg.

Position: målvakt.

Moderklubb: H43 Lund.

Klubbar i karriären: Redbergslid 2002–2008, Kiel 2008–2015, Ålborg 2015–2016, Rhein-Neckar Löwen 2016–2021, Redbergslid 2021–2022, Paris Saint-Germain 2022--.

Landskamper/mål: 141/16.

Meriter, i urval: EM-guld 2022, EM-silver 2018, VM-silver 2021, utsedd till bästa målvakt i VM 2021.

Källa: Svenska handbollsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!