Palicka fenomenal när Sverige vann VM-kvarten

Andreas Palicka var en vägg i målet och Sverige tog sig till VM-semifinal efter att ha vunnit inför rekordpublik. Men allt var inte klang och jubel i Tele2 arena. Jim Gottfridssons fingerskada oroar inför fortsättningen av VM.

Andreas Palicka storspelade mot Egypten.

Handboll2023-01-25 21:55

Sverige är klart för semifinal i handbolls-VM, mot Frankrike, efter kvartsfinalsegern med 26–22 mot Egypten.

Det kan man till stor del tacka Andreas Palicka för. Den 36-årige målvakten stod för ännu en monstermatch i det svenska målet och utsågs till matchens lirare.

– Jag har laddat för det här i sex månader. Det är ett hemma-VM och mycket känslor som ska ut. Jag ger alltid hundra procent. Ibland fungerar det, ibland inte, men jag är i bra form, säger Palicka i Viaplay.

Efter sex matcher i Göteborg, som på många sätt var en rätt bekväm resa mot kvartsfinal, blev det tidigt ganska läskigt i kvarten mot Egypten i Stockholm.

Skadad spelmotor

Tunga och storväxta Egypten började bra och Sverige visa oskärpa framåt, till exempel sköt Albin Lagergren sina två första skott utanför. Och sen tvingades spelmotorn Jim Gottfridsson till råga på allt kliva av planen, med en skada på vänster pekfinger. Tv-bilder visar hur "Gotte" fastnade med ett finger i en motståndartröja och vänsterhanden paketerades sedan snabbt om på bänken.

Egypten hade ledningen med två mål som mest, men sen började det blåsa lite blågul medvind inför storpubliken (16 215 åskådare, rekord för en blågul landskamp i Sverige) i den ombyggda fotbollsarenan.

Det var på nytt laget med stort L som visade sina styrkor.

För när Gottfridsson, kanske den bästa mittnian i världen, fick sitta på bänken kom Felix Claar in och började snart styra det svenska anfallsspelet med mål och framspelningar.

Och när Hampus Wanne brände sin första straff kunde Sverige nästa gång skicka fram Niclas Ekberg – EM-guldhjälte från strafflinjen i fjol.

Mänsklig vägg

Och så var det ju Andreas Palicka. När han inte räddade så många skott i början var det bara att låta honom stå kvar i målet. Räddningarna kommer ju alltid till slut från den fenomenale publikfavoriten.

Nu dröjde det drygt en kvart innan Stockholmspubliken skanderade "Palicka, Palicka, Palicka" för första gången. Lite senare bjöd han på en närmast omänsklig räddningssvit i slutet av första halvlek. 8–9 blev 13–9 när Palicka bommade igen målet i mer än sju minuter innan Hampus Wanne avslutade halvleken med att läckert skjuta in 14–9 från obefintlig vinkel.

Sverige hade plötsligt kopplat ett järngrepp om den tidigare så läskiga matchen.

När Palicka, med hjälp av ett urstarkt och uppoffrande svenskt försvar, fortsatte att hålla tätt i nästan fyra minuter till i andra halvlek ledde Sverige med sju mål.

Det krympte till tre ett tag, och Glenn Solberg fick begära timeout med tio minuter kvar, men det blev en hyfsat komfortabel seger till slut.

Semi på fredag

På fredag kväll väntar VM-semifinal för den svenska segermaskinen. Då borde det tveklöst komma ännu fler åskådare till Tele2 arena (som har kapacitet för mer än 22 000) om inte arrangörernas höga biljettpriser skrämmer bort fansen.

Om Jim Gottfridsson finns på planen då är mer tveksamt. Den 30-årige nyckelspelaren skulle åka till sjukhuset för att röntga handen direkt efter segern mot Egypten.

– Världens bästa. Det är klart att det betyder oerhört mycket att ha Jim i laget. Å andra sidan kliver Felix Claar fram i dag och styr och ställer. Känslan är att vi har många som kan ta stora roller i det här laget. Vi får se hur det är med Jim och så får vi andra kämpa på, säger Niclas Ekberg.