Guide: Värt att veta inför handbolls-VM

Ska Danmark lyckas skriva VM-historia? Eller ska Sverige lyckas ta första VM-guldet sedan 1999? Och hur mycket kommer det här mästerskapet påverkas av covid-19? Här är en guide inför årets handbolls-VM i Polen och Sverige.

Danmark och Sverige möttes i den senaste VM-finalen för två år sedan. Arkivbild.

Danmark och Sverige möttes i den senaste VM-finalen för två år sedan. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2023-01-10 06:00

+ Regerande mästare

Danmark tog tidernas första VM-guld på hemmaplan 2019 och lyckades sedan försvara guldet i Egypten två år senare. Då stod Sverige för motståndet i finalen i Kairo.

+ Guldfavoriten

Det har aldrig hänt att ett land vunnit tre raka VM, men kanske kan just danskarna bli först med den bedriften. Med ett stjärnspäckat lag hela vägen från målvakten Niklas Landin till offensiva urkraften Mikkel Hansen får Danmark i alla fall finna sig i att bära favoritskapet.

+ Sveriges chanser

VM-silver, OS-kvartsfinal, EM-guld – så lyder Blågults fina facit sedan Glenn Solberg tog över som förbundskapten efter fiaskot i hemma-EM 2020. Med publikens stöd i ryggen är Sverige tveklöst ett av länderna som bör ha störst guldchans i VM.

+ Outsidern

Island tog OS-silver 2008 och EM-brons 2010, men sedan har det inte blivit några fler mästerskapsmedaljer. Är det dags igen nu? Klart är i alla fall att det lilla landet, sexa i EM i fjol, nämns med ovanligt stor respekt inför årets VM. Allt talar förresten för att Island och Sverige får mötas i mellanrundan i Göteborg.

+ Snackisen

Internationella handbollsförbundet (IHF) har beslutat att covidtesta samtliga spelare såväl inför som under VM. Tji fick alla som trodde och hoppades att fjolårets smått parodiska coronakaos skulle innebära en slutpunkt för mästerskap som påverkades av det nyckfulla viruset. Att flera namnkunniga spelare har protesterat högljutt mot IHF:s regelverk har inte haft någon effekt.

+ Sveriges trupp

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Tobias Thulin.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Fredric Pettersson, Oscar Bergendahl.

Högersex: Niclas Ekberg, Daniel Pettersson.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, Eric Johansson, Olle Forsell Schefvert.

Mittnio: Felix Claar, Jim Gottfridsson.

Högernio: Albin Lagergren, Linus Persson, Lukas Sandell.

+ Så spelas VM

För andra gången deltar 32 lag, i stället för tidigare 24, och de har delats in i åtta grupper. Från varje grupp går tre av fyra lag vidare till mellanrundan, som spelas i fyra grupper om sex lag (grupp A och B bildar en grupp, dessutom C+D, E+F och G+H).

Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet. Från mellanrundan går de två bästa lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal.

+ Grupperna

Grupp A (Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran.

Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabien, Slovenien.

Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Kap Verde, Uruguay.

Grupp D (Kristianstad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.

Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Algeriet.

Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna.

Grupp G (Jönköping): Egypten, Kroatien, Marocko, USA.

Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Tunisien.

+ Premiären

Redan på onsdagskvällen drar VM-festen i gång – med en enda match. Värdnationen Polen ställs mot jätten Frankrike med avkast klockan 21 i Katowice.

+ Sveriges matcher

12 januari: Brasilien (20.30 i Scandinavium).

14 januari: Kap Verde (20.30 i Scandinavium).

16 januari: Uruguay (20.30 i Scandinavium).

18, 20, 22 januari: Troligen matcher i mellanrundan.

+ Finalspelet

Gdansk och Stockholm (Tele2 arena) delar på kvartsfinaler (25 januari) och semifinaler (27 januari), finalen (29 januari) avgörs sedan i den svenska huvudstaden. I EM 2020 var Tele2 arena också omgjord till handbollsarena, men utan att Sverige lyckades ta sig dit. Då kom 17 769 åskådare för att se finalen mellan Spanien och Kroatien.

+ VM-historia

Den första VM-turneringen spelades med Sverige som ett av fyra lag 1938, men sedan dröjde det 16 år till nästa VM. Nu spelas herrarnas världsmästerskap för 28:e gången och Sverige ligger tvåa i maratontabellen med fyra guld (1954, 1958, 1990 och 1999), fyra silver och fyra brons.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!