VIF-stjärnans hyllning till VH: "Deras framgång inspirerar oss"

Förre sportjournalisten Haris Dreco hyllar som så många andra Vimmerby Hockey för den enorma framgången. Han hoppas att Vimmerby IF ska rida på den vågen: "De har gett inspiration till oss i fotbollslaget", säger han inför tuffa mötet mot Nässjö.

Vimmerby IF:s mittfältsstrateg Haris Dreco (längst till höger i bild) gläds åt VH:s enorma framgång. Han menar att det fungerar som en inspiration även för fotbollslaget. Fredag kväll väntar ett hett möte mot Nässjö för honom och VIF.

Vimmerby IF:s mittfältsstrateg Haris Dreco (längst till höger i bild) gläds åt VH:s enorma framgång. Han menar att det fungerar som en inspiration även för fotbollslaget. Fredag kväll väntar ett hett möte mot Nässjö för honom och VIF.

Foto: Meijer Media/Vimmerby Tidning

Fotboll2024-04-25 19:00

Nyheten i korthet

  • Haris Dreco, före detta sportjournalist och nuvarande spelare i Vimmerby IF, hyllar Vimmerby Hockey för deras framgång och hoppas att fotbollslaget kan inspireras av hockeylagets framgångar.
  • Dreco uttrycker förväntningar inför Vimmerby IF:s möte med Nässjö, trots att laget kommer från en högre division och ses som favoriter.
  • Vimmerby IF har haft en stark start på säsongen och toppar tabellen efter tre omgångar, vilket Haris Dreco anser stärker lagets självförtroende och visar på deras starka grundfysik och mentalitet.

Som reporter följde han VH nära i flera år.

Nu har han gjort det på något mer avstånd, men har såklart ändå full koll.

– De har gjort det så otroligt bra. Det är stort och viktigt för både klubben och hela bygden. Det är också ett bevis för att man kan göra något stort med förhållandevis små medel.

Själv hoppas han att han och laget också får fira en mäktig guldfest framåt hösten, precis som laget gjorde för ungefär ett och ett halvt år sedan då de vann serien.

– Jag vet hur roligt det var då, men det är en lång väg dit.

Det har alla fall börjat väldigt, väldigt bra för VIF. Laget toppar tabellen efter tre omgångar. Trots det så slår de lite ur underläge när de möter Nässjö borta fredag kväll.

– De har all press på sig, säger Dreco och utvecklar vad han menar:

– De kommer från division två och har ett visst favoritskap på sig.

Starten från NFF har däremot varit ganska trög. De tre inledande matcherna i serien har alla slutat oavgjort.

Har ni planen klar för er?

– Vi mötte dem i en träningsmatch och har kikat på video hur de vill spela. Vi har ganska bra koll på dem och vi har sett att de är rörliga och gärna byter positioner. Det ska bli jäkligt roligt att spela eftersom det är derbykaraktär när vi möter dem. Det brukar vara tjurigt och gnälligt.

Ni har lyckats vända hotande förluster till seger och oavgjort på övertid i två matcher. Vad betyder det?

– Det har stärkt oss och är ett kvitto på att vi har en stark grundfysik och att vi orkar. Det visar också att vi har mentaliteten som krävs för att vara ett topplag. Det hade varit tufft att torska i de matcherna (Hemgårdarna och Haga). Nu tog vi poäng i båda och toppar serien.

Haris Dreco har liksom VIF som lag fått en bra öppning i seriespelet. Sporten tog ut dig i Veckans elva. Var det rätt?

– Haha, vad ska jag säga? Men visst, det har gått helt okej för mig och bra för laget.

Trots att han fortfarande huserar centralt på mittfältet, har Haris en delvis ny roll. Den som så att säga sittande mittfältare.

Hur är det?

– Det är annorlunda. Svårigheten är att jag som i grunden är offensivt lagd inte ska följa med så mycket framåt, utan tänka säkerhet, säkerhet och säkerhet. Jag är inte riktigt van vid det, men det är bara att tugga i sig.

Är direktiven att du inte få gå med i anfallen?

– Det är tanken att jag inte ska göra det, i alla fall inte innan vi hittar helt rätt i våra positioner, säger Haris som var lagets främste målskytt 2023 med tolv fullträffar.

Trots sin mer tillbakadragna roll har han redan hunnit med att skriva in sig i målprotokollet i serien – och det var en riktig pärla mot Grebo. I en position strax utanför straffområdet placerade han vackert in bollen invid bortre stolpen.

– Det var snyggt och jag rankar det nog som topp-fem på min lista över mål i karriären.

Vi får se om Haris får anledning att jubla igen, åt nya mål för egen del och vinst för VIF? Klart är att Vimmerby har en del avbräck då mycket i skrivande stund tyder på att nyckelspelaren Rickard Thuresson missar matchen efter att ha fått en fraktur i en tumme i mötet mot Haga. Oskar Stejdahl är också tveksam till spel på grund av skada. Ibrahim Haddar är samtidigt avstängd efter att ha fått rött kort.

Det finns ändå en hel del på pluskontot. Som att både Ilhan Jejna och Gustav Stejdahl åter är tillgängliga, precis Theo Zeylon Thoresson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!