Tågresan som förändrade allt: "Var en chock"

Isak Hien, 23, följde samma spår som i Djurgården och alldeles nyligen i Verona. Han klev in, tog för sig och imponerade direkt på sin första landslagsträning. Karriären går verkligen som på räls – men så tog den bokstavligen fart på just ett tåg.

Mittbacken Isak Hien, ny i landslaget.

Mittbacken Isak Hien, ny i landslaget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2022-09-20 16:20

Det tar sin tid mellan Stockholm C och Malmö C. En resa som gjord för allvarliga samtal. Vasalunds U19-lag var på väg till en bortamatch när tränaren George Moussally satte sig bredvid Hien.

Hien minns:

– Jag spelade i Vasalund i division 2, fick knappt med speltid på forwards- och ytterpositionerna, men jag var tillräckligt ung för att spela med U19. Moussally var på mig rätt mycket. Han sade till mig på tåget ned att jag skulle spela mittback. Han trodde att med min fysik skulle den positionen passa mig bättre än anfallare.

"En chock"

Hiens reaktion var inte direkt positiv.

– Då var det en chock och jag kanske inte var helt med på hans spår, men med tiden gick det bra. Försäsongen efter var Nebojsa Novakovic också på mig för jag velade en del.

TT: Så du är tacksam för den där tågresan?

– Ja, verkligen, säger Hien.

Den till mittback omskolade anfallaren fick storklubbarnas ögon på sig. Djurgården vann kampen, men redan efter dryga halva den här säsongen var Hien klar med allsvenskan.

I augusti lämnade han för Hellas Verona i Serie A – och tog omgående en startplats i en av världens bästa ligor.

Sverige alltid förstavalet

Kanske är han det långsiktiga svaret på vem som ska spela bredvid Victor Nilsson Lindelöf i landslagets mittförsvar.

TT: När insåg du att landslaget kunde bli en möjlighet för dig?

– Bra fråga. Kanske i och med flytten till Italien. Då tänkte jag väl att jag kanske inte är jättelångt ifrån. Det var då jag insåg att chansen finns.

TT: Var det i den vevan förbundskaptenen Janne Andersson tog kontakt?

– Ja, strax innan flytten, när den var på gång. Han ringde och frågade hur jag resonerade kring de olika landslagen (kunde välja även Ghana eller Burkina Faso), hur jag tyckte och kände. Då förklarade jag att jag alltid velat spela för Sverige och blir jag kallad är jag oerhört taggad. Blir jag det inte kommer jag inte att låsa mig för ett annat landslag.

TT: Hur ser du på möjligheten att få spela redan mot Serbien eller Slovenien?

– Svårt att svara på. Jag har inte hunnit reflektera så mycket över det. Jag är mest glad över att vara här men självklart vill man som fotbollsspelare spela, bidra och utmana sig själv. Men det är inget som snurrar i mitt huvud.

Stor chans till debut

Förbundskaptenen spillde ingen tid. Han placerade omedelbart Hien bredvid Nilsson Lindelöf under det inledande lagspelet på tisdagens träning på Stockholms stadion.

Vad säger det? Inte nödvändigtvis att 23-åringen går direkt in i landslagselvan och debuterar mot Serbien på Rajko Mitic-stadion på lördag kväll. Men möjligheten bör bedömas som god.

Med Joakim Nilsson, Filip Helander och Hjalmar Ekdal skadade och ett sent återbud av Filip Dagerstål heter konkurrenterna Edvin Kurtulus, som debuterade i juni och Aiham Ousou, som likt Hien väntar på att få göra sin första landskamp.

Hiens starka start i Hellas Verona gör förstås Janne Andersson nyfiken och Nations League-avslutningen ligger rätt i tiden för att släppa fram talangen i skarpt läge.

– Han är orädd. Det finns mycket som jag är imponerad av. Jag såg honom live i en match mot Halmstad (i svenska cupen i mars), och då undrade jag vad det var för någon. Jag hade inte koll på honom. Från det har han bara växt och växt.

– Nu när han har flyttat utomlands så har han också klivit in och tagit för sig. Hans fysik, attityd till spelet och taktiska förmåga kommer att bli en viktig del. Det är en imponerande resa, sade Andersson om Hien.

Isak Hien jublar efter målet för Djurgården mot Rijeka i kvalet till Europa Conference League. Arkivbild.
Isak Hien jublar efter målet för Djurgården mot Rijeka i kvalet till Europa Conference League. Arkivbild.
Fakta: Isak Hien

Född: 13 januari 1999

Position: Mittback.

Längd: 191 cm.

Klubb: Hellas Verona, Italien.

Tidigare klubbar: Vasalund, Djurgården.

Landskamper: 0.

Aktuell: Binder sig för att spela för Sverige om han få spela mot Serbien på lördag eller mot Slovenien på tisdag. Kunde även ha valt att spela för Ghana eller Burkina Faso men uttryckte en klar önskan om att få representera Sverige.


Fakta: Truppen i Nations League

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Andreas Linde, Greuther Fürth, Leopold Wahlstedt, Odd.

Försvarare: Joel Andersson, Midtjylland, Daniel Sundgren, Maccabi Haifa, Ludwig Augustinsson, Aston Villa, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Edvin Kurtulus, Hammarby, Isak Hien, Hellas Verona, Aiham Ousou, Slavia Prag, Gabriel Gudmundsson, Lille.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Jens Cajuste, Reims, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Jesper Karlström, Lech Poznan, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Patrik Wålemark, Feyenoord.

Anfallare: Alexander Isak, Newcastle, Dejan Kulusevski, Tottenham, Anthony Elanga, Manchester United, Viktor Gyökeres, Coventry, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mikael Ishak, Lech Poznan.

Sedan truppen togs ut i förra veckan har Filip Dagerstål, Lech Poznan och Martin Olsson, Malmö, lämnat återbud och Gabriel Gudmundsson kallats in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!