Svensk ilska efter Fifa-beslut: "Inte nöjda"

Tjeckien, Polen och Sverige vägrar att spela mot Ryssland i playoff till fotbolls-VM. Men Internationella fotbollsförbundet, Fifa, meddelar på söndagskvällen att det ryska landslaget inte utesluts – utan får spela under neutral flagg i stället. –Vi är inte alls nöjda, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, är besviken efter beskedet. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, är besviken efter beskedet. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Fotboll2022-02-27 20:18

Fifa skriver att den ryska flaggan och nationalsången förbjuds i samband med matcher. Dessutom får Ryssland enbart spela på neutral plats, utan åskådare och under namnet "RFU" (Ryska fotbollsunionen).

Men någon uteslutning är det inte tal om – än.

Ett besked som Sverige inte är tillfreds med.

– Vi har fört fram sedan tidigare att vi inte vill möta Ryssland under de här omständigheterna, och det ligger fast till något annat meddelas. Och jag hoppas att våra kompisar i Polen och Tjeckien står fast vid det precis som vi var överens om tidigare när vi adresserade detta till Fifa, säger Karl-Erik Nilsson.

"Oacceptabelt"

Och kort därefter fick han medhåll från Cezary Kulesza, ordföranden i det polska förbundet, som skriver på Twitter att beslutet är "oacceptabelt".

"Vår ställning är densamma: Det polska laget kommer inte att spela mot Ryssland i VM-playoff, oavsett vad laget kallas", skriver han.

Även det tjeckiska förbundet meddelar att beslutet att inte spela mot Ryssland står fast även efter Fifas uttalande.

Sverige, Polen, Tjeckien och Ryssland är tänkta att göra upp om en plats till VM i Qatar i slutet av mars. Sverige spelar mot Tjeckien i den ena semifinalen, medan Ryssland och Polen ska mötas i den andra. Vinnarna ställs sedan mot varandra i en avgörande final.

"Inte nöjda"

På lördagen meddelade både Polen och Sverige att man vägrar möta Ryssland, och på söndagen kom samma besked från tjeckiskt håll med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Karl-Erik Nilsson är besviken över att Fifa inte vidtagit hårdare åtgärder.

– Vi är inte nöjda naturligtvis. Situationen i Ukraina är inte annorlunda i dag än den var i går när vi framförde våra förväntningar om att inte behöva möta Ryssland. Och det var unisont från Polen, Tjeckien och oss i den frågan, säger han.

– Det är klart att vi är besvikna att Fifa inte tog detta ytterligare ett steg framåt.

Däremot lyfter han fram att Fifa i sin skrivelse öppnar för att åtgärderna kan skärpas framöver.

– Samtidigt öppnar Fifa för att ta ytterligare skarpa beslut i frågan och det förväntar vi oss att de gör, säger Karl-Erik Nilsson.

Sverige har tillsammans med Polen och Tjeckien fört fram en lösning till Fifa där Sverige och Tjeckien möts som planerat i den ena semifinalen medan Polen skickas direkt till final.

Matchen mot Tjeckien spelas den 24 mars. Finalen avgörs den 29 mars.

Albanien bojkottar

Några månader senare, i juni, är det dags för spel i Nations League. Där är Ryssland lottat i samma grupp som Albanien, Island och Israel.

På söndagskvällen meddelade Albanien (som ska möta Ryssland hemma den 2 juni, och på bortaplan den 13 juni) att man också bojkottar spel mot det ryska landslaget.

– Albanien kommer inte att delta i några idrottsmatcher mot ryska förbund förrän ockupationen av Ukraina är över, säger landets utrikesminister Olta Xhacka enligt AP.

Varken Israel eller Island har uttalat sig i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!