Polisen: Finns oseriösa agenter som äger spelare

Olicensierade fotbollsagenter med koppling till gängkriminalitet är ett växande problem, varnar polisen. Det kommande kravet på en Fifa-licens för agenter ses som ett slag i luften. –Det finns oseriösa agenter som de facto äger ett antal spelare, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen.

Enligt en ny rapport från polisen är olicensierade fotbollsagenter med koppling till organiserad brottslighet ett växande problem inom svensk fotboll. Arkivbild.

Enligt en ny rapport från polisen är olicensierade fotbollsagenter med koppling till organiserad brottslighet ett växande problem inom svensk fotboll. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-09-25 08:55

Det finns aktörer med tydlig koppling till organiserad brottslighet som agerar som oseriösa fotbollsagenter, utan licens, på den svenska fotbollsmarknaden, varnar polisens Nationella operativa avdelning (Noa) i en ny rapport.

– Så fort det finns pengar kan brottsligheten nosa sig dit, säger Per Engström till TT.

"Uppvaktar föräldrar med pengar"

Det har kommit larm tidigare om att det förekommer korruption inom svensk fotboll i samband med exempelvis spelarövergångar. Nu bekräftas den bilden av polisens rapport. De oseriösa aktörerna riktar redan i tidig ålder in sig på unga spelare, framför allt i socioekonomiskt svaga områden i storstäderna.

– Man skapar sig ett stall – man kan ha tioåringar som spelare. Man uppvaktar föräldrar med pengar och olika prylar. De säger: ”Nu tar jag hand om karriären för din son eller dotter”, säger Per Engström.

– Man äger i princip den här personen. De har ingen möjlighet att ta sig ur, då är det för sent. Det går inte att jämföra med någon typ av slavhandel, men personen är ägd av den här oseriösa agenten, fortsätter Engström.

De kriminella grupperingar som kopplas till fotbollsbranschen ägnar sig exempelvis åt penningtvättsbrott, vapen- och narkotikabrott samt hot och utpressning.

TT: Finns det även kopplingar till kriminella gäng som utfört mord?

– Det går inte utesluta att de är kopplade på olika sätt till de organiserade nätverken, sedan är det svårt att säga om de ingår i de väpnande konflikterna på något sätt. Men de finns i ett organiserat nätverk på något sätt. Detta är en källa till pengar för dem.

Finns cirka 130 agenter

Det är sedan sommaren 2018 ett krav att en fotbollsagent är registrerad hos Svenska fotbollförbundet för att förmedla spelare mellan klubbar, men polisen anser att regelverket "kringgås relativt enkelt". Oseriösa aktörer har hand om hela processen – endast när det ska skrivas kontrakt deltar den licensierade agenten i affären, enligt polisen.

TT: Hur många licensierade agenter med tydlig koppling till organiserad brottslighet rör det sig om?

– Det bedrivs redan i dag brottsutredningar på olika sätt. Vi kan inte säga det, det skulle mer eller mindre avslöja hur mycket vi vet.

Enligt rapporten finns det cirka 130 registrerade agenter hos förbundet i nuläget – totalt ska 400 agenter ha varit aktiva sedan det nuvarande regelverk trädde i kraft.

Från och med den 1 oktober krävs det en licens från det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) för att få agera som agenter, men polisen tror att även den licensen är ett slag i luften.

– Det går inte att säga exakt hur det påverkar. Även om man är licensierad och kontrollerad vet man inte hur de här bitarna hanteras, säger Per Engström.

"Vågar inte"

I rapporten skriver polisen att det råder en tystnadskultur i branschen – klubbar accepterar att det finns oseriösa agenter.

– Folk vet om eller känner till den här verksamheten, men vill eller vågar inte ta tag i det, säger Per Engström.

Polisen tror att fenomenet kommer att spridas till såväl damfotbollen som lägre divisioner och områden utanför storstäderna.

TT: Har idrotten själva resurser att tackla den här problematiken eller behöver polisen samverka med idrotten på ett bättre sätt?

– Vi har en ganska bra samverkan med Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll (Sef) i dag redan. Vi för en ständig dialog hur vi ska hantera de här olika typerna av problem. På den nivån upplever jag att det är bra, säger Per Engström.

Fakta: Om rapporten

Agenter utan licens och med koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Framför allt riktar de oseriösa aktörerna in sig på spelare från socioekonomiskt svaga områden och det gäller både unga talanger och etablerade spelare.

”Det har förekommit att etablerade spelare har kapats från sina ordinarie agenter genom påverkan”, skriver polisen i sin rapport.

För att få verka som fotbollsagent i Sverige måste man vara registrerad hos Svenska fotbollförbundet, men regelverket kringgås, enligt polisen.

Oseriösa aktörer har hand om hela processen och det är endast när det ska skrivas kontrakt som den licensierade agenten deltar i affären, skriver myndigheten i sin rapport. Det är de licenserade agenterna som fakturerar klubbarna men det är den oseriösa förmedlaren som möjliggjort förmedlingen.

Aktörer med koppling till gängkriminalitet söker sig även aktivt till ungdomsturneringar och ungdomsakademier för att hitta framtida talanger som de i framtiden kan tjäna pengar på. Kriminella ska även ha kontakter inom akademierna i syfte att påverka allt från tränarbeslut till styrelsebeslut.

I nuläget är det framför allt ett problem i Stockholm, Göteborg och Malmö, men polisen tror att fenomenet med oseriösa fotbollsagenter i framtiden kommer att spridas i landet och till de lägre divisionerna.

Även damfotbollen, med sin ekonomiska tillväxt, riskerar att drabbas av oseriösa agenter i en större omfattning i framtiden, skriver polisen.

En arbetsgrupp inom polisen ska nu tillsättas. Ett av syftena är att polisen ska bli bättre på att utreda den här typen av brott och att fler polisregioner i framtiden ska ha den kompetensen.

Källor: Rapporten "Idrottskorruption" och Per Engström, sektionschef vid Noa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!