Nye tränaren om uppdraget: "Ska säkert kunna bli bra"

Som Vimmerby Tidning kunde berätta under onsdagen, så blir det alltså meriterade Anders Larsson som tar över som Hultsfreds nye huvudtränare. "Jag brinner för lokalfotbollen", säger han.

 Anders Larsson tar över ansvaret som huvudtränare för HFK.

Anders Larsson tar över ansvaret som huvudtränare för HFK.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-11-09 20:45

Hultsfreds FK lyckades inte säkra kontraktet under den gångna säsongen och kommer 2024 få börja om i division 5. Det kommer att bli med en ny man vid rodret. Sebasthian Svensson har lämnat HFK – hans efterträdare blir Anders Larsson.

Den mångårige Mörlunda-målvakten har ett gediget CV med olika tränaruppdrag, bland annat i Högsby IK och Oskarshamns AIK. VT/KP–sporten har tagit ett snack med Larsson om valet att ta över Hultsfred och tankarna inför säsongen. 

Hur är känslan nu kort inpå att det blivit klart och presenterat?

– Att det här säkert blir bra. Vad jag fått höra är det en ung och utvecklingsbar trupp. Jag har inte kunnat se den på plats ännu, men utskottet menar att det är många grabbar som behöver skolas. Sen räcker det inte bara med unga och lovande utan vi behöver kombinera det med några rutinerade herrar, säger 57-årige Anders Larsson. 

Den första kontakten parterna emellan togs för cirka två och en halv vecka sedan. Efter en del funderande och två–tre fysiska möten där HFK presenterade målsättningar och förutsättningar valde Larsson att tacka ja till erbjudandet. 

Vad har varit viktigt för dig att få svar på innan du tog ett beslut? 

– Det är bland annat att jag vill ha en bred ledarstab runtomkring mig så jag kan fokusera på fotbollen och inte all annan logistik som material, resor och så vidare. Men det verkar finnas många kring laget. Jag kan också tänka mig att ha en assisterande tränare bredvid mig och delegera en del till honom. 

Hur ser du på att inleda en ny resa med HFK i division 5?

– Det är vad det är. Jag brinner för lokalfotbollen. Jag tycker det är lite för mycket "byatänk" i lokalfotbollen och Hultsfred kommun. Klart det är ett misslyckande att inte Hultsfred har ett lag högre upp i seriesystemet än i division 5. Föreningar måste samarbeta mycket mer. Finns det en ung, duktig kille i "sexan" måste han få prova spel högre upp, i gengäld kan den föreningen som lånar ut få något annat tillbaka. 

Anders Larsson är medveten om att HFK nu kommer husera på en lägre nivå än vad han är van vid att träna på, även om han har tränarerfarenhet från lägre divisioner för länge sedan. 

– Självklart är det andra förutsättningar, där jag varit tidigare är det kontrakterade spelare som har en skyldighet på ett helt annat sätt. Jag vill bygga en trupp med spelare som inte kommer för sin egen skull, utan för laget. De ska känna ett ansvar gentemot varandra. 

– Men det är tuffare i dessa serier och skillnad gentemot när jag själv var ung. Då var det fotbollen som kom först, där är vi inte idag, menar Larsson. 

Vilken typ av fotboll vill du se HFK spela under din ledning?

– Den jag alltid velat lära ut. En anpassningsbar och passningsorienterad fotboll med ett lag högt upp i planen. Vi ska inte bara rulla runt bollen i backlinjen utan jag vill ha aktiva, deltagande spelare överallt på planen. Jag vill även ha en direkt-återerövring högt upp i planen, men vi ska vara smarta vid tillfälle med lite mer "shape" och kunna backa hem.

Kontraktet träder i kraft först efter årsskiftet, men Larsson kommer dessförinnan förmodligen hålla i några träningar. Först efter jul– och nyårshelgerna kommer HFK:s nya tränare köra igång på riktigt med två–tre pass i veckan. 

– Då får de se lite mer av vem jag är och vad jag står för. Det ska säkert kunna bli bra, säger Larsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!