Ny tränare – då tappar laget 20 (!) spelare

Enorm spelarflykt. Frågan är hur Hultsfreds FK tacklar det och vad nytillträdde tränaren Anders Larsson tycker? "Vad ska jag säga...? Det är inte bra naturligtvis, men det är bara att förhålla sig till verkligheten och göra det bästa av det".

Hultsfreds FK tappade många spelare under frimånaden. Vi tog ett snack med nytillträdde tränaren Anders Larsson.

Hultsfreds FK tappade många spelare under frimånaden. Vi tog ett snack med nytillträdde tränaren Anders Larsson.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-12-20 18:00

Det var såklart inte det här meriterade tränaren Anders Larsson önskat sig att det skulle bli, innan han ens har tillträtt. 

Ni vet hur det varit. Senaste månaderna och veckorna har HFK drabbats av manfall i truppen sedan laget åkte ur division fyra. En efter en har spelare lämnat för andra klubbar, lagt av eller flyttat. 

I onsdags hade Anders Larsson ett avstämningsmöte med herrutskottet. Där fick han svart på vitt. 

– Jag hade någonstans hört innan att det rörde sig om 20 spelare som av olika anledningar lämnat klubben. Och jag fick bekräftat att så var fallet. Det är inte direkt så att jag har någon press på mig. 

Fick du något svar på varför så många har lämnat?

– Det fanns ingen tydlig eller enskild orsak till det. Jag kunde väl ha tänkt mig att det rörde sig om någon schism av något slag, men nej. Herrutskottet kunde inte peka på något direkt, utan det är nog många olika orsaker och förklaringar. Och det är ju bra på sitt sätt. Sen är min känsla att HFK alltid varit starka rent organisationsmässigt, att klubben ligger i framkant där och det är självklart en trygghet. 

Anders Larsson, som varit ledare i allt från division ett, till tvåan och trean, kommer inte direkt till något dukat bord i HFK som ni förstår. 

Hur tänker du kring hur du ska bygga ett lag?

– Vi kommer att börja med upptakt 9 januari. Då kommer jag presentera min syn på fotboll och hur jag vill att det ska vara. Bland annat kommer jag trycka en hel del kring disciplin och ansvar. Jag vill att spelarna delas in i olika ansvarsområden, som typ att några tar hand om materialet, några fixar fika och såna saker. Min känsla är att det här ansvarstagandet i lag någonstans tappats bort på vägen, säger Larsson och fortsätter:

– Rent fotbollsmässigt vill jag hålla det så enkelt som det bara går till en början. Då brukar det oftast handla om ett rent 4–4–2-system. Det är oftast lättast att ta till sig. Tanken är också att vi tränar tre gånger i veckan och att vi ska vara inne i tältet. Det är inte optimalt med tanke på ytan, men det är helt okej. Det viktiga för mig är att jag får en träningsvillig grupp att jobba med. Jag vill ha dem på plats så att man kan göra matchförberedande träningar. 

Den nye HFK-tränaren har ganska dålig koll på spelarna i det här läget, men känner till några namn sen tidigare. Som Alexander Gustafsson och Charlie Olsson. Det är två av de mer rutinerade killarna som säkerligen kommer att betyda mycket.

Hur ser du på eventuella nyförvärv?

– Några har tillkommit, sen kan jag ha några ess i rockärmen. Jag har lite kontakter söderut, mot Oskarshamnshållet efter alla mina år där som tränare. Sen kan det vara svårmotiverat för dem att åka åt Hultsfredshållet och spela fotboll, men jag ska försöka och jag får lägga lite väl valda ord, haha. 

Hur ser du på serien?

– IFK Tuna och IFK Västervik får väl gälla som storfavoriter. Sen vet man aldrig med ett sånt lag som Lojal. Kan de få ihop det över en hel säsong så kan de säkert bli farliga. 

Anders Larsson hoppas att det snart löser sig med en assisterande tränare. 

– Jag har ett namn som jag jobbar stenhårt på. Löser det sig så blir det bra. 

Om det blir detsamma även fotbollsmässigt återstår att se, med tanke på alla spelare som lämnat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!