Martinez – Ă€lskad i Argentina, hatad i Frankrike

Argentinas VM-mĂ„lvakt Emiliano MartĂ­nez hyllades av 100 000 personer nĂ€r han anlĂ€nde till sin hemstad Mar del Plata. I Frankrike Ă€r han inte lika populĂ€r efter att ha hĂ„nat Kylian MbappĂ© under guldfirandet. Franska fotbollsförbundets ordförande NoĂ«l Le GraĂ«t har satt i gĂ„ng "olika processer".

Kylian Mbappé har pikats rejÀlt av Emiliano Martinez (klÀdd i grönt). Arkivbild.

Kylian Mbappé har pikats rejÀlt av Emiliano Martinez (klÀdd i grönt). Arkivbild.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Fotboll2022-12-23 10:26

Kylian MbappĂ© gjorde tre mĂ„l – samt satte sin straff i strafflĂ€ggningen – pĂ„ Emiliano Martinez.

Men det var Martinez som fick skratta sist dÄ Argentina vann VM-guldet i fotboll. Och som han har skrattat. Bland annat pikade Martinez Mbappé under segerparaden i Buenos Aires genom att ha Mbappés ansikte pÄ en docka.

Det uppskattas inte frÄn franskt hÄll.

GÄtt till överdrift

– Jag skrev ett brev till min motsvarighet i det argentinska förbundet. Jag tycker att det har gĂ„tt till överdrift och att det inte Ă€r normalt i samband med en idrottstĂ€vling och jag har svĂ„rt att förstĂ„ det, sĂ€ger NoĂ«l Le GraĂ«t till Ouest-France.

Den franska fotbollstoppen sÀger ocksÄ att han har satt i gÄng "olika processer" mot Martinez utan att konkret gÄ in pÄ vad det innebÀr.

Mbappé hÄnades ocksÄ av flera argentinska supportrar i Buenos Aires och den franska idrottsministern Amelie Oudea-Castera Àr inte imponerad. Hon sÀger att hon ska kontakta sin argentinska motsvarighet.

– Jag tycker att allt detta Ă€r ganska ynkligt, sĂ€ger hon enligt Reuters.

Hyllades i hemstaden

Kontroverserna efter VM-finalen har inte pÄverkat hans popularitet i hemstaden Mar del Plata.

Uppskattningsvis 100 000 mĂ€nniskor var pĂ„ plats nĂ€r Martinez intill en strand visade upp priset för att ha utsetts till VM-turneringens bĂ€sta mĂ„lvakt.

Martinez förklarade att utmÀrkelsen inte bara var till honom "utan för alla barn, alla smÄ mÄlvakter som drömmer om den fjÀrde stjÀrnan (symbolen pÄ tröjan för Argentinas fjÀrde VM-guld).

Han har blivit en strafflÀggningsspecialist efter sina framgÄngar i Copa América 2021 mot Brasilien och sedan mot Frankrike i Doha.

– PĂ„ straffar blir jag stark och jag vet att folk respekterar mig. Det vet jag eftersom motstĂ„ndare har sagt det till mig, sĂ€ger han.

Försvarade sig

Martinez försvarade Àven sin strategi att försöka psyka motstÄndarna under strafflÀggningen.

– NĂ€r du tar den första straffen i en VM-final vet du att den andra killen kommer att bli vĂ€ldigt nervös. Jag försöker spela med dem, hĂ„lla undan bollen lite och prata med dem.

Argentina vann VM-finalen mot Frankrike efter straffar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!