Magnus Eriksson – mest värdefull i allsvenskan

Allsvenskans tränare och lagkaptener samt utvalda fotbollsjournalister har sagt sitt. Magnus Eriksson var seriens mest värdefulle spelare i år. –Enormt ärofyllt, säger han.

Viktigast för sitt lag och seriens bäste mittfältare. Djurgårdens Magnus Eriksson prisades dubbelt vid galan Allsvenskans stora pris.

Viktigast för sitt lag och seriens bäste mittfältare. Djurgårdens Magnus Eriksson prisades dubbelt vid galan Allsvenskans stora pris.

Foto: Thomas Johansson/TT

Fotboll2021-12-07 21:04

Malmö FF firade sitt 22:a SM-guld när allsvenskan gick i mål i söndags. Djurgården var så gott som hela säsongen med i kampen om Lennart Johanssons pokal.

En svagare höst än vår blev kostsam och efter 2–3-förlusten mot Varberg i sista hemmamatchen var guldchansen i praktiken borta.

Eriksson klassade sin egen insats som den sämsta för säsongen, men juryn såg till helheten från april till december.

När seriens mest framstående aktörer utsågs i Discovery+ direktsända gala Allsvenskans stora pris, tog Eriksson emot den tyngsta utmärkelsen – som den meste värdefulle spelaren för sitt lag.

– Enormt ärofyllt. Det är klart att man vet när man är bra på planen, men jag gillar inte att prata om mig själv men nu får jag det, säger Eriksson.

Han var inte nöjd med förra säsongen, men "växte flera nivåer" ett år som också gav landslagsuppdrag på hösten. Han fick även priset som årets mittfältare.

– Det har varit ett extremt roligt år som fortfarande svider litegrann. Vi gav det en chans, men det räckte inte riktigt, säger Eriksson.

Nära rekordnollan

Mjällbys finländske målvakt Carljohan Eriksson var futtiga 16 minuter från att slå Håkan Svenssons 21 år gamla rekord för längst hållna nolla.

IFK Göteborg förstörde rekordchansen på Strandvallen. Men prestationen att nästan nå hela vägen fram räckte för att Eriksson skulle utses som seriens främste målvakt.

– Otroligt kul, så klart en stor ära, något att vara stolt över, säger Eriksson.

Hjalmar Ekdal har gått från att vara landslagsankaret Albins lillebror till en av seriens bästa mittbackar – till och med den främste 2021 enligt expertisen.

– När jag kom till Djurgården hade jag inte förväntat mig att stå här ett år senare och få det här fina priset. Det är jättestort, säger Ekdal.

Bäste anfallaren? Inte helt överraskande IFK Norrköpings skyttekung (17 mål) Samuel Adegbenro.

Rydström främste tränaren

Jon Dahl Tomasson ledde Malmö till andra raka guldet men det räckte inte för att nomineras som årets tränare. I den kategorin hölls Henrik Rydström högst, för förvandlingen av Kalmar från ett kvallag till sjätte plats.

– Helt otroligt. Jag är van att vara den mest överskattade, åtminstone som spelare. Det gäller att njuta nu och det gör jag, säger Rydström som passade på att hylla spelarna och tränarassistenterna Rasmus Elm och Stefan Larsson.

En lös tråd finns kvar att knyta ihop innan säsongen är definitivt över. Hakar Helsingborg på Värnamo och Gif Sundsvall upp från superettan eller behåller Halmstad sin plats?

De kommande två kvalmatcherna ger svar på den frågan.

Fakta: Vinnarna i allsvenskans stora pris

Årets målvakt: Carljohan Eriksson, Mjällby. Nominerade: Tim Rönning, Elfsborg, Johan Dahlin, Malmö FF.

Årets back: Hjalmar Ekdal, Djurgården. Nominerade: Alexander Milosevic, AIK, Erick Otieno, AIK.

Årets mittfältare: Magnus Eriksson, Djurgården. Nominerade: Oliver Berg, Kalmar FF, Anders Christiansen, Malmö FF.

Årets forward: Samuel Adegbenro, IFK Norrköping. Nominerade: Victor Edvardsen, Degerfors, Antonio Colak, Malmö FF.

Årets unga spelare: Veljko Birmancevic, Malmö FF. Nominerade: Hampus Finndell, Djurgården, Akinkunmi Amoo, Hammarby.

Årets tränare: Henrik Rydström, Kalmar FF. Nominerade: Jimmy Thelin, Elfsborg, Joakim Persson, Varberg.

Årets mest värdefulle spelare: Magnus Eriksson, Djurgården. Nominerade: Oliver Berg, Kalmar FF, Anders Christiansen, Malmö FF.

Årets skyttekung: Samuel Adegbenro.

Årets mål: Marek Hamsik, IFK Göteborg.

Domarnas pris:

Årets ledare: Jimmy Thelin, Elfsborg

Årets spelare: Jacob Bergström, Mjällby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!