Larmet: Qatar vill tysta VM-journalister

Ackrediteringsreglerna för fotbolls-VM i Qatar är medvetet snåriga för att avskräcka journalister från att rapportera om till exempel migrantarbetarnas villkor i landet, det hävdar Reportrar utan gränser, RSF. "Myndigheterna i Qatar missbrukar ackrediteringssystemet för journalister genom att förbjuda dem från att bevaka och skriva om vissa ämnen", säger generalsekreteraren Christophe Deloire.

Hassan Al Thawadi, generalsekreterare för arrangörskommittén i Qatar. Arkivbild.

Hassan Al Thawadi, generalsekreterare för arrangörskommittén i Qatar. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Fotboll2022-10-24 09:11

Enligt RSF har värdlandet Qatar smugit in regler och villkor i ackrediteringsansökningen för att avskräcka journalisterna från att rapportera om till exempel arbetsvillkoren för migrantarbetarna i landet.

"Journalister kommer inte tillåtas att filma eller fotografera i “bostadsfastigheter, privata företag och industrizoner”. Det sistnämnda anspelar tydligt på de områden där journalister har bevakat och rapporterat om kränkningar av migrantarbetares rättigheter," skriver organisationen.

"Inte tryggt nog"

Den som skickar in sin ansökan förbinder sig dessutom till att följa vissa villkor som enligt RSF formulerats på ett otydligt sätt för att göra journalisterna osäkra på vad som faktiskt gäller och därmed avskräcka dem från att rapportera om olika ämnen.

Att filma en migrantarbetare i dennes bostad är ett exempel på vad RSF hävdar kan vara förbjudet.

Tillstånd för att filma på privatägd mark eller på till exempel byggarbetsplatser är svåra att få, att filma utan tillstånd är förbjudet.

NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani greps i fjol efter att ha filmat på privat mark. Ekeland berättade för TT i förra veckan att han inte kommer att återvända till Qatar för att rapportera från VM i vinter.

– Det är inte tryggt nog att resa tillbaka, sade han.

Anledningen till Ekelands oro är att han för att släppas var tvungen att skriva på ett dokument på arabiska, som han inte förstod. Han har, trots upprepade försök, inte fått se det i efterhand för att kunna översätta det.

Spel för galleriet

För att få tag i dokumentet har man försökt via alla möjliga vägar, bland annat polisen i Qatar, andra qatariska myndigheter och Qatars ambassad i Stockholm – utan att lyckas. Man har även varit i kontakt med Fifa som säger att de inte heller har kunnat få ut det påskrivna dokumentet.

Lättnader i regelverket för journalister som bevakar VM har dock gjorts. Men enligt en Qatar-baserad journalist som RSF pratat med är lättnaderna bara ett spel för galleriet.

"Samtidigt vet de att de inte kan stoppa journalister från att åka dit utan att det väcker ännu mer uppmärksamhet. Det är därför de försöker ge intrycket att ingenting är förbjudet, samtidigt som de behåller dessa restriktioner."

Fotbolls-VM startar den 20 november.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och HBTQ-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med "male guardianship" där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

HBTQ-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige, Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!