Hur hinner du med allt Kalle?: "Är mycket nu..."

Fotboll, innebandy – och speedway. Allt i ett. Det är en hektisk tid för Kalle Hjelmland. Skönt att det går bra då också. I tisdags briljerade brorsan Filip i SM-semifinalen för Dackarna. I onsdags var det Kalles tur att slå till. "Jag blev så glad", säger han om sitt poänggivande mål för HM IS (2–2 mot Djursdala).

Fotboll, speedway eller innebandy? Kalle Hjelmland "överlät" speedwayen till brorsan Filip och valde att fokusera på fotboll med HM IS och innebandy med Vimmerby IBK.

Fotboll, speedway eller innebandy? Kalle Hjelmland "överlät" speedwayen till brorsan Filip och valde att fokusera på fotboll med HM IS och innebandy med Vimmerby IBK.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-09-14 17:30

Fotboll ena dagen, innebandy nästa. Det är så vardagen ser ut för 19-åringen från Mariannelund. Lägg till en extra krydda i anrättningen också: Speedway. Nu är det inte så att han kör själv längre, men han försöker vara med så ofta han kan när storebrorsan Filip gasar på för fullt. 

– Jäkligt härligt att det gick så bra för både honom och Dackarna i tisdags. Tyvärr hinner jag inte vara med så mycket längre då det är svårt att kombinera med innebandyn och fotbollen. 

För er som kanske inte har järnkoll på Filip Hjelmland, så visade han vägen i semireturen mot Lejonen då han inledde med två raka heatsegrar när Dackarna tog sig till SM-final. 

Månne hade Kalle också varit en del i det – om han nu hade fortsatt...

– Jag körde mycket när jag var yngre och jag var ganska duktig.

Bättre än brorsan?

– Haha, det var någon som tyckte det, men jag vet inte. 

Varför kör du inte längre?

– Det var en speedwayledare som mer eller mindre sa till mig att jag måste välja idrott. Då valde jag att fortsätta med fotboll och innebandy. Jag har faktiskt fortfarande kvar suget för speedway. Nu får jag nöja med mig att hjälpa brorsan i depån med att fylla på metanol och olja och såna saker. Farsan (Mikael) är ju också med och han tar ett större ansvar än mig, säger Kalle och tillägger:

– Det händer att jag ger jag lite råd till Filip. Ibland tar han det bra, ibland mindre bra, haha. 

Om det blivit mindre speedway för Kalle, så är det desto mer innebandy och fotboll. I onsdags visade han upp sig från sin bästa sida på Gullemon, när HM IS mötte Djursdala SK.

Kalle var en av lagets bästa – och blev också den store hjälten. 

När matchklockan landade runt 90 minuter svarade han för ett drömmål. Ett mål man kan tro var signerat från en slipad målgörare. Det var så snyggt, så perfekt utfört och så kliniskt. Men riktigt så är inte fallet. 

– Nej, det var faktiskt mitt första mål för säsongen. Det kom lägligt...

Jo. I underläge 1–2 och kritiskt läge, så vandrade han in från vänsterkanten och fick till ett suveränt avslut. 

– Jag tittade upp och såg var målvakten (Petter Sandberg) var placerad. Jag tänkte att jag försöker få bollen så nära bortre stolpen som möjligt. Och jo..., det blev bra. 

Med en perfekt båge skruvade bollen sig in precis invid stolpen. 2–2 – och en poäng som kan bli oerhört värdefull när division fem-serien summeras om ett par veckor. 

– Den kan bli viktig i slutändan. Jag blev så glad när skottet gick in. 

Målet innebär att HM IS lämnade jumbopositionen och gick upp på kvalplats. 

Hur ser du på fortsättningen?

– Vi har tre matcher kvar och i helgen möter vi Ankarsrum (just nu sist i tabellen). Det blir en grymt viktig match. Jag hoppas vi fixar en trepoängare. Det känns som att vi borde klara det med det här laget. 

Och med en Hjelmland i toppform...kan vi kanske tillägga. 

När fotbollen och speedwayen är inne på sluttampen, är det raka motsatsen till innebandyn. Kalle har en bra känsla även här. Vimmerby IBK har värvat bra – och ses på förhand som en toppkandidat i serien. 

– Vi har ett riktigt bra lag den här säsongen, vilket vi också visat i träningsmatcherna. Jag tror att det kommer gå bra för oss.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!