Här är lagen som spelar avgörande matcher i helgen

Dackarna blev svenska mästare i tisdags. Fredag kväll är det premiär för både Vimmerby Hockey och Vimmerbys innebandyherrar. Mitt i allt det här har vi också slutspurt för våra fotbollslag. Vi har listat lagen som har precis allt att spela för, i både toppskikt och bottenstrid.

Vimmerby IF herr, SK Lojal, Storebro IF och Vimmerby IF dam har mycket att spela för i slutet av säsongen.

Vimmerby IF herr, SK Lojal, Storebro IF och Vimmerby IF dam har mycket att spela för i slutet av säsongen.

Foto: Vimmerby Tidning

Fotboll2023-09-29 19:00

Division 3 (Allvin)

Vimmerby IF: Förutsättningarna för att hänga kvar i trean är stenhårda. Ni vet säkert att tre lag åker ur direkt – och det är redan klart sedan länge vilka det blir. Trion Kisa BK, Västerviks FF och Hvetlanda GIF har gjort sitt i den här divisionen den här gången. Sen återstår att se vilket lag som får kvala sig kvar. Med bara två omgångar kvar att spela tyder mycket på att det står mellan Vimmerby och Lindö. Visst, det är ytterligare några lag som riskerar att dra nitlotten, som Hemgårdarna, Eneby och Boren, men den är på förhand liten. VIF sitter på trumfkortet just nu, har två poängs försprång gentemot Lindö och dessutom bättre målskillnad. Vill det sig väl kan Vimmerby fixa nytt kontrakt redan i helgen, då redan avsågade VFF väntar på bortaplan. Samtidigt ska det sägas att även Lindö har en "bra" match på papperet (Hvetlanda borta).

Tipset: Vimmerby slipper kval, utan det blir Lindö som får spela vidare efter seriens slut. 

Division 4 (Allvin)

Gullringens GoIF: Chansen att nå kval är i det närmaste mikroskopisk. Förlusterna mot toppkonkurrenterna Tranås och Vista fällde avgörandet. För att nå kvalet måste Gullringen vinna sina två återstående matcher, mot Stensjön och Höreda (troligt i båda fallen), samtidigt som Vista ska nolla mot Hultsfred och Ölmstad. Dessutom har Gullringen betydligt sämre målskillnad än Vista. Det skiljer 16 mål.

Hultsfreds FK: För några veckor sedan såg det nästan glasklart ut. HFK var med stormsteg på väg mot förnyat kontrakt i fyran. Sen har det hänt grejer. Laget har förlorat tre av de fyra senaste, samtidigt som bottenkonkurrenterna fått nytt liv. Inför de sista två matcherna har HFK tre poäng tillgodo på just nu kvalplacerade Tenhult. Ölmstad, på nedflyttningsplats, är också där och hugger, fyra pinnar bakom Hultsfred. Just de lagen möts för övrigt i sista omgången, i Ölmstad. För Hultsfred väntar tabelltvåan Vista på lördag. Tufft, tufft. 

Tipset: Gullringen når inte ifatt Vista. HFK knyter ihop säcken, vinner mot Vista och bärgar kontraktet i helgen. 

Division 5 (Josefsson)
Storebro IF: Spännande slutstrid att vänta. Alla tre inblandade lag i bottenstriden vann sina senaste matcher. Just nu ligger Storebro på säker mark med sina 13 poäng. En poäng bakom hittar vi HM IS på kvalplats och ytterligare en poäng bakom Ankarsrum på nedflyttning. Storebro har ett tufft schema kvar med seriens formstarkaste lag, IFK Västervik närmast och derby mot Djursdala.  

HM IS: Tog en otroligt viktig seger mot Ankarsrum. Har liksom Storebro ett svårt spelprogram, mot topplagen Ruda och Tjust. Det som talar för HM IS är att de har just Tjust kvar att möta i sista omgången – och de kommer troligtvis då inte ha så mycket att spela för. 

Tipset: Det är nästan omöjligt att förutse, men tipset är att HM IS och Storebro byter plats i tabellen. Det betyder att Ankarsrum åker ur. 

Divsion 5 Östergötland (Josefsson)

Hägerstads IF: Raffinerat. HIF avslutar serien hemma mot Brokind på lördag. Det är också mellan dem det står vilket lag som åker ur. Hägerstad har klar fördel och fem poäng upp, låt vara med en match mer spelad. Brokind måste vinna båda sina sista matcher. 

Tipset: Hägerstad klarar sig kvar. 

Division 6 (Allvin)

SK Lojal: Klart? Icke alls. Lojal har – nästan – gått som tåget hela säsongen. Så kom plumpen i toppmötet mot Hjorted/Totebo (2–6) förra helgen. Om det får Venagänget att darra inför slutomgången mot Överum? Nä. 

Hjorted/Totebo: Tipsen inför serien var solklara. Det kommer att stå mellan Lojal och Hjorted/Totebo. Så har det också blivit. Avslutar mot Gamleby borta, tar en ny vinst – men hamnar ändå en poäng bakom Lojal.

Tipset: Lojal vinner. Hjorted/Totebo till kval.  

Division 2 dam (Josefsson)

Vimmerby IF: Tre omgångar kvar att spela för Vimmerbydamerna och man har sex poäng upp till serieledarna Tjust. Det finns fortfarande en liten chans för VIF att nå avancemang men då krävs det att man gör jobbet och tar alla poäng i sina återstående matcher. Men samtidigt måste man förlita sig på att andra lag snor med sig poäng från Tjust och tabelltvåan Ulricehamn som ligger tre poäng före Vimmerby.

Tipset: Tjust vinner serien. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!