Första derbyt på Dalavallen på 42 år

Senaste gången Djursdala tog emot Gullringen i ett derby i seriesammanhang på Dalavallen var våren 1980. Då vann Gullringen med 3–0. På fredag är det dags igen, drygt 42 år senare.

Senaste mötet i seriesammanhang mellan Gullringen och Djursdala slutade 9-1.

Senaste mötet i seriesammanhang mellan Gullringen och Djursdala slutade 9-1.

Foto: Arkiv

Fotboll2022-08-24 19:00

Inför fredagens derbydrabbning på Dalavallen har sporten tagit en djupdykning i arkivet. Vi kunde konstatera att i början av 1970-talet var faktiskt Djursdala den större klubben då de huserade i fyran medan Gullringen höll till i femman. I mitten av 70-talet skedde ett skifte då Gullringen tog sig upp i fyran, medan Djursdala halkade ned i femman.

1980 är den senaste säsongen som de båda lagen spelade i samma serie. Styrkeförhållandena på den tiden var dock liknande som nu. Djursdala kämpade i botten av tabellen och åkte så småningom ur. Gullringen å sin sida stred i toppen och kom till slut tvåa, en poäng efter Hvetlanda GIF.

De inbördes mötena den säsongen gav seger för Gullringen på Dalavallen med 3–0 på våren. Höstmötet vann Gullringen med hela 9–1 på hemmaplan.

Enligt referatet från 3–0-matchen ledde Gullringen med 1–0 i halvtid sedan Peter "Trullve" Gustafsson överlistat Jan-Olof Axelsson i Djursdalas mål. Ove Lindblad hade ett bra läge att kvittera för DSK, men då stod Gullringens målvakt Håkan Grönqvist i vägen.

3–0-segern säkrades i andra halvlek efter mål av Torbjörn Holm och Janne Wohlfart. Mats Nilsson hade läge att utöka på straff i slutet, men missade.

Mötet i Gullringen på hösten slutade 9–1 och då tog Mats Nilsson revansch. Han låg bakom fyra av målen i en match som för övrigt var mållös i halvtid. Mikael Stridh 2, Janne Wohlfart, Sven Bergström och Tord Johansson var övriga målskyttar. Djursdalas tröstmål gjordes av Lasse Larsson.

Resten av 80-talet blev en framgångssaga för Gullringen som klättrade genom seriesystemet och etablerade sig som traktens starkaste klubb.

– Ja, vi kom tvåa i fyran ett par gånger innan vi vann och gick upp. Det var verkligen början på storhetstiden för klubben och många av spelarna på den tiden var med på hela den resan, säger Mats Nilsson.

Minns du något från de sista matcherna mot Djursdala?

– Nej, det var så länge sen så det gör jag faktiskt inte. Men det låter ju häftigt att vi gjorde 9–1 på dem i en halvlek. 

Ska du se derbyt på fredag?

– Ja, det är klart. Några 9–1 tror jag inte att det blir den här gången. Djursdala kommer säkert bjuda upp till kamp. Känslan är dock att Gullringen är starkare och vinner med 4–1. Det vore kul om de kan haka på i toppstriden så det blir ett spännande derby mot Vimmerby lite senare i höst.

Senast lagen möttes på Dalavallen vann Gullringen med 3-0.
Senast lagen möttes på Dalavallen vann Gullringen med 3-0.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!