Gustavsson hoppade in och höll Tuna kvar i derbyt

Hjorted/Totebo såg ut att ta chansen att slå IFK Tuna borta i det första derbyt på 10 år. Då kvitterade Tuna till 1–1 i slutminuterna och räddade både poäng och heder. "Det var skönt att få med oss den poängen", sa den för dagen spelande tränaren Lasse Gustavsson som fick hoppa in i målet för IFK.

Lasse Gustavsson med en avgörande räddning i andra halvlek för Tuna.

Lasse Gustavsson med en avgörande räddning i andra halvlek för Tuna.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-05-03 21:12
undefined
Hjorted/Totebos klack höll igång.

Det var en häftig inramning med 420 åskådare och hejaklackar som eldade bengaler och sköt fyrverkerier innan avspark.

Spelmässigt blev derbyt inte lika färgsprakande. Båda lagen valde att slå långa bollar och prioritera försvarsspel i första hand. Dödläget bröts efter 20 minuter då Tom Nilsson gav Hjorted/Totebo ledningen.

– Det var inte så mycket att göra åt. Jag var lite sen i förflyttningen och såg inte att han blev så ren, men jag hade aldrig nått bollen ändå, sa Tunatränaren Lasse Gustavsson som fick rycka in som målvakt.

undefined
Hjorted/Totebo jublar efter Tom Nilssons ledningsmål.

En roll som 48-åringen minst sagt har rutin på.

– Jag gjorde en match i B-laget nyligen och har hoppat in på nån träning här och där bara när det blev aktuellt för mig att stå idag. Med tanke på det är jag ändå nöjd med min insats.

Ja, för med facit i hand var det Gustavsson som höll Tuna kvar i matchen. Han avvärjde ett friläge i första halvlek och stod för en avancerad räddning när Martin Degerman höll på att nicka in 2–0 en bit in i andra halvlek.

Spelmässigt hade Tuna en del goda intentioner i sina anfall i andra, men misslyckades ofta med de avgörande passningarna när lägen var på väg att skapas. Därför kom kvitteringen i slutminuterna överraskande.

undefined
Eddie Lundin lyckades kvittera för IFK Tuna i slutminuterna.

Tuna sköt en frispark som målvakten såg ut att plocka ned enkelt. Då kom bollen lös och Eddie Lundin var först framme och petade in kvitteringen.

– Visst är det lite flyt, men det var väldigt skönt att vi fick det målet och den poängen med oss. Hjorted/Totebo är duktiga, men inte mycket bättre än oss. Vi ger dem för mycket utrymme och när de har ett par spelare med spets kan det kosta. Vi har minst en växel till sparad och den får vi plocka fram i fortsättningen, sa Lasse Gustavsson.

Robert Hagelin i Hjorted/Totebos tränarstab var mer besviken efter matchen.

– Det är surt och känns som en halv förlust när vi förlorar på det här viset. Med facit i hand så fick vi i alla fall med oss en poäng borta mot ett tippat topplag. Det är ändå okej, sa Hagelin som tyckte att hans lag både spelade bättre och skapade flest chanser.

– Men Tuna hade ju en gubbe i mål som hade tur och gjorde ett par bra räddningar.

BETYGEN

undefined
Alexander Gustafssons var en av Tunas bästa spelare i derbyt.

Tuna:

3 Stjärnor: Alexander Gustafsson 

Tuna har en stabil backlinje och den här kvällen var det nyförvärvet från Hultsfred som stack ut mest. Han stod för ett par klockrena brytningar och agerade stabilt hela tiden.

2 Stjärnor: Lasse Gustavsson

IFK-tränaren fick bli en spelande sådan den här kvällen i det speciella derbyt. Gjorde ett par riktigt svettiga räddningar och höll Tuna kvar i matchen så pass att de fick chansen att kvittera och rädda en poäng på slutet.

1 Stjärna: Eddie Lundin

Höll sig påpassligt framme och agerade poängräddare i slutminuterna. Högg på en boll som målvakten såg ut att plocka utan problem, men istället tappade. 

Hjorted/Totebo

3 Stjärnor: Tom Nilsson

Den rutinerade lagkaptenen kämpade och slet och vaskade fram en hel del lägen för laget. Svarade för ledningsmålet som kunde ha blivit avgörande.

undefined
Simon Sandholm var en av Hjorted/Totebos mest framträdande spelare i derbyt.

2 Stjärnor: Simon Sandholm

Okej, den här gången fick han lämna planen mållös, men Sandholm visade prov på fart och var på väg igenom ett par gånger.

1 Stjärna: Martin Degerman

Mittbacken höll ihop gästernas försvar på ett föredömligt vis och var en av lagets bästa spelare för kvällen.

undefined
420 åskådare kom till Tunhamra och såg derbyt.
undefined
IFK Tuna mötte Hjorted/Totebo i ett derby.
undefined
Ville Grönwall fick ett friläge i första halvlek men brände det.
undefined
Theo Eklund, IFK Tuna.
undefined
Tom Nilsson gjorde Hjorted/Totebos mål.
undefined
Simon Sandholm med ett inlägg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!