"Superderby" – då får Södra Vi favoritskapet

Derbyna mellan Djursdala SK och Södra Vi IF är ett av de hetaste i vår trakt. På fredag smäller det. På Dalavallen. För DSK-anfallaren Simon Henriksson är favoritskapet tydligt: "Södra Vi är solklara favoriter".

Senast som Djursdala och Södra Vi möttes i ett derby vann DSK på Ulfveskog. Nu ser Djursdalas Simon Henriksson SVIF som klara favoriter på förhand i fredagens derby på Dalavallen.

Senast som Djursdala och Södra Vi möttes i ett derby vann DSK på Ulfveskog. Nu ser Djursdalas Simon Henriksson SVIF som klara favoriter på förhand i fredagens derby på Dalavallen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-05-10 20:15

Henriksson som är hårt engagerad i DSK, både i rollen som spelare och sportchef, bygger sin tes på följande: 

– De har adderat en redan stark trupp med flera vassa förstärkningar, medan vi hade en jättetuff säsong och tappade några av våra absolut viktigaste spelare. 

Inför seriestarten var också Södra Vi ett av de lag som av många tippades göra upp om titeln tillsammans med framför allt IFK Tuna och IFK Västervik. Så kan det mycket väl bli när vi summerar division fem nordöstra senare i höst. Hittills har Tuna motsvarat de högt ställda förväntningarna, medan det inte riktigt gått som önskat för de båda andra blåvita lagen. I förra omgången möttes de för övrigt, där de delade på poängen efter en imponerande avslutning av Södra Vi. 

– Den kan ha betydelse för fredagens derby. Poängen var säkert moralstärkande för dem. Det finns trots allt en viss press på Södra Vi då i princip alla tror att de ska vara med i toppen, men så har det inte blivit än, säger Simon Henriksson.

Derby...hur kul ska det bli att spela?

– Jätteroligt. Det brukar alltid vara heta matcher och lockar mycket folk. Jag hoppas att det blir så på fredag också. Jag skulle bli besviken om det inte blir minst 300 åskådare på Dalavallen. Kanske blir det inte lika många som förra årets derbymatcher mot Vimmerby och Gullringen, men det var lite speciellt att möta dem. Det händer ju inte så ofta. 

Ni har spelat tre seriematcher. Vad är dina intryck så här långt?

– Det känns som att det svårt att analysera vår start och serien i stort. Känslan är att vi kan vinna mot alla lag och också förlora mot alla. I premiären mot Ankarsrum (0–2) var vi fruktansvärt dåliga. Någon tyckte att det var den sämsta match han sett Djursdala göra någonsin. Mot Ruda (3–0) var det mycket, mycket bättre. Vi hade en helt annan glöd och krigade otroligt bra. Senast mot Tjust (0–4) var det en lite tillbakagång, men samtidigt var Tjust riktigt bra och också effektiva. 

Vad tycker du om seriestarten för egen del?

– Jag är inte alls nöjd. Det gick bra på försäsongen och då gjorde jag en hel del mål. Nu kommer jag knappt i lägen ens. Men visst, jag spelar något mer tillbakadraget än jag gjort innan. Jag har inte fått till det och är inte lika het som jag var i division fyra (åtta fullträffar) förra året. Normalt brukar jag inte göra så många mål i femman. 

Vad blir den största utmaningen för er mot Södra Vi?

– De har ett brett lag och är väldigt bra på många positioner, men det är klart att vi måste försöka stoppa Niklas Gunnarsson i deras uppspelsfas. För oss handlar mycket om att vinna den fysiska kampen. Dalavallen inbjuder just nu inte heller till något skönspel. Det är svårt att sätta passningarna ibland. 

Simon Henriksson säger vidare att han med vissa undantag inte har särskilt många bra minnen från derbyna mot Södra Vi genom åren, förutom då han gjorde mål på Ulfveskog för två år sedan i den sena seriefinalen. 

– Jag har inte varit med och vunnit mot dem så ofta och det känns som att det var länge sen jag var med i ett derby på Dalavallen. Dels har jag varit skadad, dels var det pandemi. Så det här ska bli jäkligt skoj. Såna här matcher är alltid extra roliga att spela.

Fotnot: Matchen live-rapporteras på www.vimmerbytidning.se, med start klockan 18:50 på fredag!

Simon Henrikssons Djursdala SK ställs mot Södra Vi IF i ett derby på fredag.
Simon Henrikssons Djursdala SK ställs mot Södra Vi IF i ett derby på fredag.
Djursdala-Södra Vi

Så här har det gått i de tio senaste möten mellan lagen i serien. Djursdala har vunnit fyra gånger, Södra Vi tre och där tre matcher slutat oavgjort. 

2021: SVIF–DSK: 1–2 

2020: DSK–SVIF: 1–6

2019: SVIF–DSK 4–0 • DSK–SVIF: 2–2

2017: SVIF–DSK: 1–1 • DSK–SVIF: 4–1

2016: SVIF-DSK: 1–1 • DSK–SVIF: 1–3

2006: DSK-SVIF: 8–0 • SVIF–DSK: 0–4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!