Akuta läget för HFK: "Ser inte ljust ut"

Degradering och massiv spelarflykt. Nu vill dessutom nyckelspelaren Alexander Gustafsson bort. Det gör inte direkt situationen bättre för ett Hultsfreds FK som kan ha svårt att fullfölja serien. "Det ser inte ljust ut, det måste jag erkänna", säger Jan Olsson i HFK.

Alexander Gustafsson vill lämna Hultsfred för IFK Tuna.

Alexander Gustafsson vill lämna Hultsfred för IFK Tuna.

Foto: Arkiv

Fotboll2024-01-23 17:29

De flesta av er har säkert koll på läget, för er andra kommer en kort sammanfattning.

Efter en tung säsong degraderades Hultsfreds FK till division fem. Därefter fortsatte mardrömmen med en massiv spelarflytkt. Uppemot 20 spelare lämnade klubben under frimånaden. Som vår tidning berättat om har också nyckelspelaren Alexander Gustafsson tränat med seriekonkurrenten IFK Tuna.

Det har gått en dryg vecka sedan vi publicerade den nyheten. Nu har ett besked kommit från Gustafsson – han vill till Tuna, något Jan Olsson i HFK bekräftar. Ett besked som såklart inte förbättrar ett redan prekärt läge.

– Folk får göra som de vill, men situationen ser inte bra ut. Vi försöker behålla det som går, vi har redan tappat 20 man och det är klart att vi har svårt att få ihop det. Sen är det inte meningen att vi ska hindra någon som vill bort, säger Jan Olsson och fortsätter:

– Samtidigt har vi en frimånad och det är det som gäller. Tuna hörde inte heller av sig innan han tränade med dem, vilket är beklämmande.

undefined
Alexander Gustafsson vill lämna HFK.

Ni har alltså inte haft någon kontakt alls med Tuna?

– Alexander frågade mig och då sa jag att det var okej att han tränade med dem. Då tänkte vi väl att de skulle höra av sig till någon i föreningen. Sen fick vi en kontakt med dem genom Krister Borgh, då bad de faktiskt om ursäkt för att de inte kontaktat oss.

Och hur ska ni gå framåt i det här läget?

– Läget är som så att bollen ligger hos Tuna, sen får vi ser det landar.

Kommer ni att kräva någon form av ersättning?

– Ja, så är tanken. Vi kanske inte får någon nytta av Alexander, men han är medveten om att det är en övergång som ska till. Sen får vi se om Tuna är villiga. Det här handlar om överlevnad.

Med så många spelare, både talangfulla och bärande, som lämnat gör det förstås ont i HFK-hjärtat för Jan Olsson. Samtidigt har han mer förståelse för vissa val än andra.

– Eckerstig (Arvid) och Haddar (Ibrahim) kan jag förstå. De vill prova spel högre upp med VIF, inga konstigheter med det. Strömbom (Sebastian) och Einarsson (Christopher) som vill trappa ned får man också räkna med, säger Olsson och fortsätter:

– Men ungdomar som är 16,17,18 år och vill spela i juniorlag i Vimmerby... Det förstår jag inte riktigt, de har inte ens varit med i A-laget. Det är duktiga killar som hade kunnat ta plats i år, men väljer det istället.

Med en ny tränare i form av Anders Larsson hade HFK hoppats på andra besked från spelartruppen.

– Jag tycker att vi har fått in en duktig och erfaren tränare som kan ta det här framåt, men de vill hellre spela juniorfotboll. Det skaver. Sen blir det alltid så att när snöbollen väl är i rullning är det svårt att få stopp på den.

undefined
Jan Olsson, HFK.

Hur många spelare är det i herrtruppen nu?

– Förra veckan var det 19 på en träning, nu senast var det elva. Men när vi är uppåt 20 på en träning så är det med grabbar som är födda så sent som 2009. Och de har samtidigt sina egna lag, vilket också måste tas i beaktning.

Finns det en risk att ni inte kan komma till spel?

– Det ser inte ljust ut, det måste jag erkänna. Jag vet, med min erfarenhet, att om man ska fullborda en serie behövs det 20-25 man i truppen. Det kommer alltid skador och någon som slutar skolan som ska studera eller jobba på annan ort. Det är klart... Som det ser ut nu är det tveksamt. Det hänger i luften, säger Jan Olsson.

IFK Tuna kan möjligen landa ännu en värvning.
IFK Tuna kan möjligen landa ännu en värvning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!