Avgjort? Nä, inte på långa vägar

Foto:

Krönika2018-09-26 06:30

Ledning med 16–8 redan efter fyra heat – och tre femettor på raken. Hur skulle det här sluta? Hur mycket skulle Dackarna vinna med? Det kändes som om Målillalaget redan gjort ett matchavgörande ryck. Allt var frid och fröjd. Dackefansen myste i snålblåsten på G&B Arena och hemmasonen, den skadade Joel Kling, trotsade mot de flesta odds smärtan från kraschen i ligamatchen i Polen i söndags och körde tufft, snabbt och vägvinnande.

Så långt allt väl.

Förutom ett kanonheat i det första heatet, såg Smederna skärrat ut.

Men, det verkar vara något med Smederna och slutspel. Ni vet hur det var förra året när Eskilstunagänget stod för en jätteskräll och tog hem alltihop. SM-vinnare. Vem hade trott det innan säsongen?

Läs mer: Oväntad hjälp för Dackarna i finalen

Läs mer: Tufft läge för Dackarna

I år har Jerker Erikssons mannar en helt annan press på sig. En press som de verkar hantera hur bra som helst – än så länge. I semin mot Rospiggarna var laget näst intill uträknat, men vände och vann.

I går mot Dackarna var det likadant. Kört? Pyttsan.

De fick så småningom ordning på grejorna, tog för sig alltmer och började hitta rätt i starterna.

"När de får flow är de starka. Och alla vet hur mycket det mentala betyder i speedway", sa "experten" och avgående Rospigg-lagledaren Mikael Teurnberg.

Läs mer: Kling: "Jag bröt ihop på sjukhuset"

Läs mer: Berntzon: "Just nu känns det skit"

Smederna åt sig närmare och närmare i poängprotokollet, men visst skulle väl ändå Dackarna fixa det här till slut. Så var känslan.

Det blev tvärtom.

Trots att Smedernas bäste poängplockare (Fredrik Lindgren) stannade på mänskliga tio poäng, så blev det alltså bortaseger till slut. Lagets jämnhet bland toppförarna imponerade – och avgjorde: Fredrik Lindgren 10, Niels-Kristian Iversen 9, Mikkel Michelsen 9, Krzysztof Buczkowski 8, Michael Jepsen Jensen 7.

Många förare tycktes ändå ha svårt att hitta rätt på banan.

Så här sa Greg Hancock: "Det var mycket kallare att köra ikväll (tisdag) än vad det har varit tidigare under säsongen. Det ändrade förutsättningarna och det var svårare att hitta fäste".

Det såg riktigt mörkt ut för Dackarna när Hans Andersen fick sin andra varning och blev utesluten i det fjortonde heatet, samtidigt som en ensam Oliver Berntzon kom sist. I det läget ledde Smederna med sex poäng och var på väg att skaffa sig ett järngrepp om finalen.

Läs mer: Trots Dackeförlust: "Ett perfekt läge"

Då klev rutinerade Dackeparet Maciej Janowski och Greg Hancock fram. Tog en oerhört viktigt och värdefull femetta och såg till att förlusten stannade vid två poäng.

I kväll ska det avgöras. De regerande svenska mästarna Smederna är guldfavorit efter den första SM-finalen, men det skiljer bara två pinnar. Ett väntande oväder (!) över Eskilstuna kan tala för Dackarna – och längtan efter ett nytt guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om