Betyg: Så bra är finallagen

Dackarna mot Smederna. Puh, vilken rysare vi har att se fram emot. Det kan bli hur häftigt som helst. Sporten har betygsatt förarna i de båda lagen inför SM-finalen, där Dackarna inleder på hemmaplan på tisdag.

Mot  SM-guld? Greg Hancock firar segern mot Västervik. Nu väntar Smederna.

Mot SM-guld? Greg Hancock firar segern mot Västervik. Nu väntar Smederna.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2018-09-22 08:00

Speedway

Skalan sträcker sig från ett till tio för att vi ska försöka få det så träffsäkert som möjligt. Betyget grundas på formkurva, kapacitet och vad förarna har presterat den senaste tiden i slutspelet. Notera att laguppställningarna kommer på söndag, men att det är så här vi tror lagen kommer formeras.

Dackarna:

1) Greg Hancock, 9/10

Kommentar: Oj, vad Greg Hancock betytt mycket för Dackarna den här säsongen. Var stabil och säker i första semifinalen mot Västervik, inledde dock trögare i returen. Men när det väl gällde som mest, växlade den sympatiske amerikanen upp och levererade som han brukar.

2) Pawel Przedpelski, 8/10

Kommentar: Var fenomenal i första drabbningen mot Västervik på G&B Arena. Polacken tog 13 pinnar då och var hypersnabb. Var inte alls lika dominant i returen, men det behövde han heller inte vara.

3) Maciej Janowski, 8/10

Kommentar: Dackefansen har blivit bortskämda av "Magics" insatser i år. Är en världsförare och har kanske varit Dackarnas bäste i år. I semifinalerna har han dock inte dominerat som han gjort tidigare. Nio poäng och stark körning på Ljungheden Arena i veckan.

4) Oliver Berntzon, 9/10

Kommentar: För högt betyg? Nja, vi tycker ändå inte det. "Vispen" ligger på en hög, stadig nivå, i match efter match. Har tagit stora kliv i år och är en pålitlig poängplockare. I Målilla levererade han nio poäng mot Västervik. I returen åtta. Det säger det mesta.

5) Krzysztof Kasprzak, 10/10

Kommentar: Vad säger vi? Tja, världsklass kort och gott. Den rutinerade polacken var månne ett oskrivet (!) kort som ersättare till skadade Patryk Dudek. Kasprzak rätade med råge ut de eventuella frågetecken som fanns. Blev bäste poängplockare i tisdags och körde som en furie.

6) Hans Andersen, 10/10

Kommentar: Vi kan inte göra annat än att ge Dackeikonen högsta tänkbara betyg. Här kan man snacka om att vara bäst när det gäller. Har kört fantastiskt bra i båda semifinalerna och varit snudd på tvåsiffrig i båda kamperna. Dansken kan bli Dackarnas guldvapen.

7) Joel Kling, 6/10

Kommentar: Joel har utvecklats rejält den här säsongen. Har inte fått det att stämma i semifinalerna.

Totalt: 59 poäng

Smederna

1) Fredrik Lindgren 10/10

Kommentar: Smedernas och Sveriges nummer ett. Har burit laget i många matcher den här säsongen – och är föraren lagledningen lutar sig mot när det ska avgöras. Kör resolut, snabbt och stabilt. Får en nyckelroll mot sin förra klubb.

2) Krzysztof Buczkowski 7/10

Kommentar: Den rutinerade polacken har kört för bägge finalklubbarna. En stabil och startsnabb förare som aldrig eller sällan gör en riktigt dålig match. Kan leverera många viktiga poäng när han är på humör. Perfekt lagkomponent på plats två eller fyra.

3) Michael Jepsen Jensen 9/10

Kommentar: Jämte Lindgren är ”Liglad” Smedernas vassaste vapen för stunden. Kan han hålla lägstanivån i schakt så kan han bli guldhjälte för sitt Smederna. Tidigare lagkapten i Dackarna och känner banan i Målilla väl.

4) Niels-Kristian Iversen 8/10

Kommentar: Värvad för att vara exekutor i nomineringsheaten. Har inte riktigt lyckats med det så här långt. Men potentialen finns hos den rutinerade dansken – och i semifinalen mot Rospiggarna klev han fram och tog matchavgörande poäng.

5) Mikkel Michelsen 8/10

Kommentar: Ytterligare en tidigare ”Dacke” i smedväst. Tar sällan de riktigt stora poängskörderna, men är alltid stabil, och kan hota alla förare i varje heat. Stabil lagförare som körde på tuff position borta mot Rospiggarna och klarade det bra.

6) Linus Eklöf 6/10

Kommentar: Har stigande form – men den stora frågan är om Eklöf kommer till start i finalerna efter en vådlig krasch i den allsvenska finalen för Griparna. Vid sunda vätskor är Eklöf en nyckel för Smederna.

7) Pontus Aspgren 6/10

Kommentar: I finalen 2017 var Aspgren en av de stora hjältarna för Smederna – men frågan är hur det är med formen? Klev inte fram riktigt i semifinalerna. Men kan höja sig – och då blir han farlig.

Totalt: 54 poäng

Fredrik Lindgren får möta sitt gamla lag i finalen.
Fredrik Lindgren får möta sitt gamla lag i finalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om