VÀlbesökt seminarium kring sjön Sommen

Sjön Sommen och dess naturvÀrden stod i fokus pÄ ett seminarium pÄ Solvikens konferens som Naturskyddsföreningen bjudit in till nyligen.

MÀrta SvÀrd frÄn Naturskyddsföreningen i TranÄs hade bjudit in till seminarium kring sjön Sommen i Ydre.

MÀrta SvÀrd frÄn Naturskyddsföreningen i TranÄs hade bjudit in till seminarium kring sjön Sommen i Ydre.

Foto: Karl-Johan Norén

Ydre2019-11-14 15:00

Bakgrunden till seminariet Àr en gemensam studiecirkel som Naturskyddsföreningarna pÄ orterna TranÄs, Ydre, Kinda, Boxholm och Mjölby drog igÄng.

– Den utmynnade i en utstĂ€llning kring vilka risker som finns för sjön i framtiden. För att belysa Ă€mnet ytterligare bjöd vi in representanter frĂ„n lĂ€nsstyrelserna i Östergötland och Jönköping samt kommunerna som har intressen runt Sommen för att fĂ„ reda pĂ„ hur de ser pĂ„ saken, sĂ€ger MĂ€rta SvĂ€rd som företrĂ€der Naturskyddsföreningen i TranĂ„s.

Till seminariet som hölls pÄ Solvikens konferens i Ydre kom totalt ett 60-tal besökare dÀr bÄde representanter frÄn en rad intresseorganisationer samt privatpersoner frÄn trakten fanns med.

– Det blev vĂ€ldigt god uppslutning och en givande trĂ€ff. Vi fick lyssna till en förelĂ€sning om vattendirektiv och Ă„tgĂ€rder mot övergödning samt höra mer om Sommens status som riksintresse och strandskydd kontra landsbygdsutveckling. Dessutom blev det paneldebatt ledd av Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin LexĂ©n samt frĂ„gestund dĂ€r alla parter fick ge sin syn, sĂ€ger MĂ€rta SvĂ€rd.

Vad ser du som det största hotet mot Sommen?

– Undantagen frĂ„n strandskyddet dĂ€r det tillĂ„ts att bygga endast 30 meter frĂ„n strand. Det ger skador som inte gĂ„r att Ă„tgĂ€rda pĂ„ sikt, sĂ€ger MĂ€rta SvĂ€rd.

Hur jobbar ni vidare?

– Nu har vi fĂ„tt igĂ„ng en dialog i positiv anda. Ambitionen Ă€r att bevara vĂ„r vackra sjö och det verkar alla parter vara överens om, sĂ€ger MĂ€rta SvĂ€rd.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!