Tioåriga Hilda vann sommarboktävling

Med ett eget låtsasförlag som heter kvalitetsboksförlaget är hon rustad för skrivarframgångar, den blott tioåriga Hilda Dahlin.

Hilda Dahlin, 10 år med vinnarbidraget Ödets timma.

Hilda Dahlin, 10 år med vinnarbidraget Ödets timma.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-08-21 08:00

När man är tio år gammal, heter Hilda och bor i Asby då är det bokstäver och hästar som gäller. Här bor också pappa Christer, mamma Karin, storasyster Ella och katten Stina.

Här har lekstugan blivit ett stall åt de tio käpphästarna. Här pysslar Hilda och hennes kompisar med hästarna Strumpan och Sock med flera. Riktiga hästar tycker hon om och hon går på ridskola. Men det finns också plats för bokstäver. Många bokstäver. Hon älskar att både läsa och skriva och i fredags kom ett glädjande sms från biblioteket.

undefined
Lekstugan har blivit ett stall med spiltor och hö.

– Jag blev jätteglad! Det var en sommarbokstävling som jag vann med en bok som faktiskt är min kompis Signes favoritbok. Den är på ungefär tio sidor och ska bli en serie som kallas Hästtjejer, och första delen heter Ödets timma. Jag har skrivit ganska många korta böcker med mycket mindre text i. Det här är den längsta jag har gjort, berättar hon ivrigt.

Vad handlar boken om ?

– Den handlar om Isabelle och Isa hennes kompis. De sover över i ett slott. En av betjänterna är inte snäll och det är honom de får problem med.

– Det är spännande när man skriver, för man vet inte hur det ska sluta.

undefined
En ombearbetad upplaga av Hildas Ödets timma, finns nu att låna på biblioteket i Österbymo.

Den unga författarinnan tycker om att måla också och har illustrerat såväl omslaget till boken som bilderna inuti. Om sina framtidsdrömmar säger hon:

– Det är kul att skriva. Skulle kunna tänka mig att bli illustratör och skriva, men också vara med i hopptävlingar. För jag kan hoppa väldigt högt, konstaterar hon säkert. Att bli konstnär vore också något.

När Hilda inte skriver och leker med käpphästar så älskar hon att läsa och lånar mycket böcker på biblioteket.

– Då brukar jag blanda iste med myntablad och isbitar till läsningen och lägga mig i hängmattan. 

Just nu läser hon Ödesryttarna av Helena Dahlgren som för närvarande är hennes favoritförfattare.

– Jag har ett eget bibliotekskort. Biblioteket nära oss (i Österbymo, reds anmärkning) är jättebra. De ordnar så mycket aktiviteter, säger Hilda som verkligen rekommenderar andra barn att gå dit.

undefined
Skön avslappning i hängmattan. Här brukar det vara laddat med iste.

Vilket betyg skulle du ge biblioteket i antal käpphästar på en skala från ett till fem?

– De får 11 av tio i betyg då, skrattar Hilda.

Den stolte pappan Christer inflikar:

– Hon plöjer allt. Hon har redan läst mer än vad jag gjort i hela livet. Hon ger mer än hundra procent i allt hon gör och har verkligen en förmåga att gå in i saker.

Hilda med pappa Christer.
Hilda med pappa Christer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!