Sverigepremiär i Ydre

I fredags så fylldes Ydre Kulturcentrum av speciellt inbjudna gäster och de medverkande i filmen "Händelser i Ydre". Det var Sverigepremiär för långfilmen som har spelats in i Ydre sedan 2013.

Efteråt var det festligt mingel för alla. Foto: Theodor Nordenskjöld

Efteråt var det festligt mingel för alla. Foto: Theodor Nordenskjöld

Foto:

Ydre2018-04-16 21:30

De tre regissörerna, Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser och Per Bifrost, presenterade sitt verk för första gången i Sverige, på platsen den är inspelad på.

- Det känns självklart att ha Sverigepremiär för denna film i Ydre, säger Alexander Rynéus.

Verklighetsskildring

I filmen så får man följa några människors arbete och vardag i Ydre. Man har fångat speciella ögonblick som många kan känna igen sig i och blandat det med scener från Ydretraktens storslagna natur.

- Vi har låtit inspelningen ta den tid den behöver för att fånga alla dessa unika ögonblick, säger Per Bifrost.

Under de naturscener som man har fångat i filmen så berättades historien om jätten Bule och Ur-kon. Det är anrika historier från trakten som skapade en djup mystik i skildringen av Ydre.

Jobbar tillsammans

Malla Grapengiesser kommer själv från Ydre, Per Bifrost och Alexander Rynéus kommer från den lilla staden Svärdsjö i Dalarna. Tillsammans med Ydreborna och kommunen så har de följt utmaningarna och utvecklingen en sådan liten kommun står inför i dessa tider. Kommunen kämpar för att öka invånartalet och vi blir påminda om den flyktingström som skapar initiativ på en plats som Ydre.

Bara början

Filmen har officiell premiär den 27 April. Den kommer visas i 25 städer över hela Sverige. Regissörerna vill sikta in sig på att visa upp filmen i mindre samhällen och tar gärna emot tips på vart man kan spela upp filmen. I helgen kunde allmänheten se filmen under både lördagen och söndagen på Ydre Kulturcentrum.

Trevlig premiär

Röda mattan var utrullad, marschallerna var tända och innan filmen pågick det trevligt mingel med kaffe och bulle. Det var inför en fullsatt salong man visade upp verket. Innan man började så hölls det i några inledande ord från regissörerna och medverkande i filmen och inför en spänd publik så startade man filmen. Under eftertexterna så fylldes lokalen av varma applåder. När lamporna tändes igen så var det dags för frågestund, där regissörerna svarade på publikens undringar. Sedan drogs ridåerna bakom duken upp och där stod det festliga bord med tända ljus, snittar och bubbel. Det blev ett festligt firande för alla involverade.

De tre regissörerna, Malla Grapengiesser, Per Bifrost och Alexander Rynéus. Foto: Theodor Nordenskjöld
De tre regissörerna, Malla Grapengiesser, Per Bifrost och Alexander Rynéus. Foto: Theodor Nordenskjöld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om