Sverigepremiär för Ydredokumentär

I helgen har en internationellt uppmärksammad och hyllad dokumentär Sverigepremiär och i händelsernas centrum står Ydre. "Händelser i Ydre" är en dokumentär dramakomedi som den tidigare Ydrebon Malla Grapengiesser har skapat tillsammans med Per Bifrost och Alexander Rynéus.

På Ydre Kulturcentrum kommer filmen att ha Sverigepremiär i helgen. Foto: Folkets Bio

På Ydre Kulturcentrum kommer filmen att ha Sverigepremiär i helgen. Foto: Folkets Bio

Foto:

Ydre2018-04-13 00:00

Få filmer görs om landsbygden, oftast är det staden och stadsbon som får ta plats på bioduken men för fem år sedan bestämde sig en trio filmskapare att göra en dokumentär om en av Sveriges minsta kommuner, Ydre.

- Jag kommer själv från Ydre och jag har länge haft tanken på att göra en dokumentär med en liten kommun som utgångspunkt, berättar Malla Grapengiesser, som tillsammans med Per Bifrost och Alexander Rynéus gjort filmen.

Tre regissörer

Vad står en liten kommun för och vad symboliserar den, frågade Grapengiesser sig och började 2013 att tillsammans med Per Bifrost och Alexander Rynéus svara på den frågan. Regin står de alla tre för och Grapengiesser är även filmens producent och Bifrost och Rynéus är filmens fotografer.

Dokumentären gör nedslag i olika delar och händelser i Ydre och följer några personer, bland annat får vi följa kommunalrådet Sven-Inge Karlsson och Bengt Rääf i deras vardag. Historierna om jätten Bule och Ur-kon och den trolska miljön får också ta plats. Den outtalade undertexten, berättar Grapengiesser, är utflyttningen.

- Utflyttningen från landet är ett problem, men Ydre lyckades vända den trenden och började istället öka under den tiden som vi var där och filmade, berättar Grapengiesser.

Internationell premiär

Efter flera workshops, ett rikt filmmaterial och en svår klippningsprocess kunde filmen ha internationell premiär på Köpenhamns Internationella dokumentärfilmfestival den 19 mars. Reaktionerna har varit positiva.

- Det känns som att vi är rätt i tiden, i Svenska Filminstitutets vårpresentation syntes två filmer med landsbygden som tema, det blickas mot landet nu, säger Grapengiesser.

Ikväll har filmen Sverigepremiär i Österbymo, då utgörs publiken av de medverkande och inbjudna gäster, filmen kommer också visas lördag och söndag.

- Vi hoppas att folk kommer att tycka om den, visa filmen för hemmapubliken känns nervöst men det kommer att bli väldigt kul, säger Grapengiesser.

Dokumentärfilmen om Ydre fångar det stora livet i det lilla formatet, berättar filmskaparna. Foto: Folkets Bio
Dokumentärfilmen om Ydre fångar det stora livet i det lilla formatet, berättar filmskaparna. Foto: Folkets Bio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om