Mycket folk på hönsbytardag i Österbymo

I lördags så samlades cirka 3000 personer för att köpa smådjur och hantverk med sig hem. Som en liten festival, med mat, hantverkare och besökare från alla hörn i Sverige så blev det en trevlig dag på gården Ukreda precis utanför Österbymo.

Runt 3000 personer dök upp på hönsbytardagen i Österbymo.

Runt 3000 personer dök upp på hönsbytardagen i Österbymo.

Foto: Privat

Ydre2016-06-13 07:00

Svante Schöblom och Charlotte Annerstedt från Linderås har kommit hit för att visa upp deras seriösa hantverk, Charlotte använder sig utav både kaninpäls och fårull för att spinna tråd, som hon sedan färgar med naturliga medel. Till en orange väst som hänger uppe för försäljning har hon använt kanelspindelskivling för att få fram röd-orangea färger och hon har skapat knappar av trä och rådjurshorn.

– Vi åker runt på liknande marknader i området, till exempel Jönköpings allmogemarknad i höst, Men det är extra kul och vara här eftersom jag växte upp här på 50-talet, säger Svante. Paret stickar, spinner och tovar på plats, på resten av marknaden kan man se alla möjliga typer av hantverk, det passar bra på en äldre gård av detta slag.

Utvecklingen tar fart

Det är åttonde året i rad som föreningen Grodden och Ydre veteranmotorklubb håller i detta.

– Det blir bara större och större för varje år, säger Marie Hänni, som är ordförande i Grodden.–Alla intäkter går till föreningen så att vi kan se till att djuren har det bra, det är en prioritet, säger Anna Pettersson, vice ordförande.

Bra för miljön

Både djur och besökare ser ut att ha det bra och folk verkar vara medvetna om djurens välmående. Det är kul att intresset är så stort för lokala hantverk och ansvarsfullt uppfödda smådjur, det blir viktigare med tiden då mycket djuruppfödning tar hårt på miljön i dagsläget. 

Diverse hantverk fanns också till salu, det var inte bara höns.
Diverse hantverk fanns också till salu, det var inte bara höns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om