Mjölkbonden Andreas hoppas politikerna agerar snabbt

Ydrebonden Andreas Sjöberg hoppas att politikerna inser allvaret när Mjölkens och nötköttets dag arrangeras i riksdagen i veckan.

Mjölkbonden Andreas Sjöberg: Vi behöver inga lånegarantier. Lån har jag så det räcker. Vi behöver en långsiktig bra lönsamhet. Vill ni ha svensk mat får ni bestämma er nu. Vi kan inte göra mer.

Mjölkbonden Andreas Sjöberg: Vi behöver inga lånegarantier. Lån har jag så det räcker. Vi behöver en långsiktig bra lönsamhet. Vill ni ha svensk mat får ni bestämma er nu. Vi kan inte göra mer.

Foto: Privat

Ydre2022-03-30 13:16

Böndernas situation lyfts årligen fram lite extra i riksdagen under Mjölken och nötköttets dag. De höga el-, foder- och bränslepriserna är alarmerande, menar mjölkbonden Andreas Sjöberg i Ydre. 

Han har 200 mjölkande kor och är tacksam att han hade ett fast pris på el och kraftfoder till djuren i vinter när alla kostnader steg som en raket. 

– Just nu är det inte så eländigt för mig. Problemen kommer då mina fasta priser löpt ut, men utvecklingen är otäck. Hade det bara gällt foderpriset så hade man väl överlevt det, men dieselpriset gör ju allt dyrare i alla led. 

Andreas lyfter bland annat att det är dyrare för Lantmännen att producera och köra ut foder till bonden. Det blir mer kostsamt för Arla att hämta mjölken på gårdarna och köra den till butikerna. 

Han resonerar vidare:

– Vanligt är att vetet går upp, men nu går allt upp. Jag köper färdigfoder idag för nära 400 000 kronor i månaden. När mitt fasta pris går ut kanske det stiger 80-90 öre kilot jämfört med dagens pris. Och det kan ju stiga ännu mer innan det är dags.

Plasten till balarna har stigit, delarna till jordbruksredskapen också.

– Konstgödsel köpte jag i höstas för rekorddyra 5,50. Det sista jag hörde var att det nu var uppe i 11 kronor. Det är aldrig så lönsamt att gödsla som i år, säger rådgivarna. Det blir snordyrt att köra hem en dålig skörd när alla insatser blivit så dyra. Vi måste ju ha gödsel. Det är bara att maxa och optimera som gäller.

Är det någon av dina satsningar som du ångrar i skuggan av krigets påverkan?

– Att jag inte hade knökfullt i lagårn redan för många år sedan. I det stora hela vet jag inte vad jag skulle gjort annorlunda.

Vad hoppas du att Mjölkens och nötköttets dag resulterar i?

– Man hoppas ju att politikerna ska inse allvaret, det borde de ha gjort för flera år sedan. De måste sänka dieselskatten, vi har högst i hela EU. 

Det är upp till politikerna att skapa rättvisa spelregler, menar Andreas Sjöberg.  

– I butiken kan du handla billiga varor som är producerade på ett sätt som för oss är förbjudet. Antingen ska vi producera på samma villkor, eller så ska det till förbud mot att sälja och importera.

– Jag tror inte att politikerna begriper allvaret. Det jag inte sått inom tre veckor skördar jag inte heller. Vi bönder är otroligt seglivade, men har man tröttnat så är det över. En mjölkbonde som slutat startar inte igen, det måste de förstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!