Klubbens första hemmamatch i innebandy någonsin

Det blev en historisk drabbning när IFK Österbymo spelade sin allra första innebandymatch på hemmaplan. IBF Tranås stod för motståndet.

Kontineuerliga byten under matchen gav alla möjlighet att både spela och vila. Ledaren Sakarias Johansson snackar med spelarna i laget.

Kontineuerliga byten under matchen gav alla möjlighet att både spela och vila. Ledaren Sakarias Johansson snackar med spelarna i laget.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-01-30 13:26

Sakarias Johansson och Andreas Jacobsson är ledare i IFK Österbymos innebandylag för barn födda 2012, 2013 och 2014. Nästan alla är pojkar, bara en tjej är med. 

– Vi har haft igång innebandyträning i tre år, men nu har intresset ökat. Idag är det ungefär 20 till 25 spelare med. För ett år sedan var det bara tio stycken, berättar Sakarias.

När IFK Österbymo har sin allra första hemmamatch i innebandy denna söndag står IBF Tranås för motståndet. Domare Peder Nilsson rör sig flitigt på planen för att övervaka vad som händer. Spelet går snabbt och bytena är många. Det smäller och tjongar när klubborna krockar.

undefined
Sakarias Johansson och Andreas Jacobsson leder innebandyn för barn födda 2012, 2013 och 2014. De hoppas kunna starta upp fler lag.

Hemmaspelarna är helt fokuserade på spelet och har inte tid att prata, men vi får några snabba ord med 11-årige Kevin Reyes. 

Hur är det att möta Tranås som är ett etablerat lag?

– Vi har spelat mot dem förut och då gick det sådär.

Vad är det bästa med innebandy?

– Det är kul, avslutar Kevin innan han rusar in på planen igen.

Från läktaren hörs en väldigt högljudd och glatt engagerad Tranåsförälder heja på båda lagen. Hon har inte tid att prata med tidningen men det har föräldern Caroline Folkesson. För henne är det självklart att följa med och heja på barnen.

– Jag har två söner som är med i innebandyklubben. Den yngre spelar här nu och det är klart de tycker det är roligt när man är med och stöttar. Det är första gången vi är i Österbymo.

Vem som vinner och vem som förlorar är inte så viktigt i det här läget, menar ledaren Sakarias.

– Nej, det viktigaste är att de har roligt, visar varandra respekt och spelar schysst.

undefined
Niklas Nilsson och Sofie Rääf (ordförande) var på plats från styrelsen för att beskåda den första historiska hemmamatch.

Efter en och en halv period är det Tranås som är i ledning. Totalt ska de spela tre gånger 20 minuter.

– De är 13 till 14 år. Vi har mött dem några gånger i så kallat poolspel, då vi bygger relation med Tranåsklubben. I höst hoppas vi kunna få vara med i seriespel. Hemmamatcher och seriespel har blivit möjligt nu tack vare bidrag till sargen från Kinda Ydre Sparbank. 

Gympasalen är flitigt använd av skolan dagtid och är bokad för fotbolls- och innebandyträning kvällstid. Det är svårt att få tider för alla som vill nyttja hallen.

Sofie Rääf är ordförande i IFK Österbymo:  

–Dagens match är jättespännande och lärorik. Vi hoppas de vill komma tillbaka och spela hos oss. Vi har för avsikt att starta flera lag så det hade varit kul om vi kunde få fler träningstider att tillgå. Och det krävs en större hall, vi hoppas på våra politiker nu.

Tranåskillarna var lite vassare den här gången men Österbymo bjöd på bra motstånd.
Tranåskillarna var lite vassare den här gången men Österbymo bjöd på bra motstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!