Anders från Ydre är klar för Ironman på Hawaii

Anders Gunnarsson har nyss avklarat sin elfte Ironman och laddar nu för ännu en. Denna gång på Hawaii med familjen som publik.

Anders Gunnarsson susar fram på vägen ute på Torpön.

Anders Gunnarsson susar fram på vägen ute på Torpön.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-09-06 11:00

Sporten heter Triatlon men distansen heter Ironman och här pratar vi långa distanser. 

– Ja, man simmar 3860 meter, därefter cyklar man drygt 18 mil och avslutar med löpning 4,22 mil, berättar Anders Gunnarsson från Stebbarps Gård på Torpön.

Det är exakt tio år sedan han gjorde sin första Ironman. Nyligen var han i Kalmar och genomförde sin elfte Ironmantävling. Han tävlade i åldersgruppen 60-64 år och kom på sjätte plats, vilket kvalificerade honom till finalen Hawaii. 

Det kommande loppet blir hans tredje i år.

– Det har jag aldrig gjort förut, så vi får se om motivationen räcker hela vägen, skrattar Anders.

undefined
Anders prioriterar träning. Fysisk aktivitet håller en pigg, säger han.

Efter tävlingen i Kalmar drog han på sig en förkylning som han måste vänta ut innan han kan börja träna som vanligt igen. Då väntar 15 till 20 timmars träning i veckan innan han trappar upp till ungefär 25 timmar inför tävlingen.

Hur förbereder du dig? Hur orkar du?

– Jag är förberedd på att orka och tränar långa pass. Jag tycker ju om att hålla på länge. Det är utmanande, men jag tränar ju på det. I början av en tävling ska man ju inte tänka att nu är det bara 22 mil kvar. Man måste ta det i steg, nu ska jag fixa simningen och sen köra vidare. Inte bygga stora murar för sig själv, men det går upp och ner en sådan dag.

undefined
Anders Gunnarsson susar fram på vägen ute på Torpön.

Hur lång tid tar det?

– I Kalmar vann ju proffsen på under åtta timmar, de som är riktigt snabba. Jag, som ändå ligger på rätt hög nivå som motionär, hamnar på en tid runt tio-elva timmar. Maxtiden är 16 timmar, sista timmen kallas heroes hour, då kommer de riktiga hjältarna.

– Första tävlingen var den absolut roligaste. Ett jätteäventyr. Jag visste ingenting och hade noll koll. Det var en euforisk glädje vid målgången. Minns inte tiden men det tog säkert 12 timmar. Jag fick en sorts uppenbarelse halvvägs under cyklingen, att jag var jättetrött och att det var långt kvar, men sen kom belöningen när man kom i mål.

undefined
En bra cykel och starka ben krävs för att klarar en Ironman, med 18 mil cykling.

Han talar varmt om själva tävlingen i Kalmar.

– Det känns att Kalmar tycker om sin tävling. Folk går man ur huse känns det som, det är en fantastisk publik och stämning i stan. Cyklingen går ut på Öland i 12 mil, en fin loop. Simningen är fin i Kalmar sund också.

Anders varierar sin träning mellan korta och långa pass, lugnt och högt tempo och välkomnar fler att hänga på FRI-sportarna som är en sektion i IFK Österbymo med fin gemenskap.

– Fysisk aktivitet håller en pigg!

Anders Gunnarsson har träningen runt knuten med vackra omgivningar på Torpön. Cykeln är utrustad med 2x11 växlar.
Anders Gunnarsson har träningen runt knuten med vackra omgivningar på Torpön. Cykeln är utrustad med 2x11 växlar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!