Krögaren säljer efter snart 25 år: "Ett svårt beslut"

Kenth Lindgren har varit krögare och kock på Ydregården i snart 25 år. Nu går den eran mot sitt slut. Ydregården söker nya ägare.

Kenth och Lerissa Lindgren har fått slita hårt under coronapandemin och hoppas att det kommer en familj som vill ta över.

Kenth och Lerissa Lindgren har fått slita hårt under coronapandemin och hoppas att det kommer en familj som vill ta över.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre kommun2021-05-26 18:35

I februari 2022 skulle det ha blivit 25 år för Kenth Lindgren på Ydregården. Hur många portioner mat han lagat går inte att räkna men en resa har han gjort.

– Från början var det ju bara en kaffestuga men det blev en restaurang när hembygdsföreningen tog över ägandet från kommunen. Vilken utveckling det har varit, konstaterar han.

2003 började han med livespelningar. Många av dem som spelat på "kullen" som det kallas i folkmun, har blivit hans vänner. Populära dansband som Lasse Stefanz fick många Ydrebor att svänga sina lurviga i rotundan.

Artisterna Mats "Malla" Ronander och Mikael Rickfors har till exempel spelat flertalet gånger här och vill gärna komma tillbaka för en grande finale. Mats Ronander kommer redan i sommar om restriktionerna tillåter.

– Först kommer Ebbot den 1 juli. Då ska det lokala unga bandet Sundet vara förband. Dagen efter kommer Mats Ronander så det blir en dubbelkonsert där, berättar Kenth.

undefined
Ydregårdens Kent Lindgren med hustrun Lerissa letar efterträdare.

Det är svårt att sluta engagera sig. Men beslutet är taget och det satt långt inne.

– Jag känner att det blir tyngre och tyngre. Jag känner mig trött bara av att prata. Medicinerna blir fler och fler och jag vill hinna njuta av något annat i mitt liv också än bara det här, säger Kenth som lider av diabetes.

Han har dragit ner på öppettiderna och under pandemin har de inte haft några anställda så det är bara han och hans fru Lerissa som lagat mat, serverat, städat och diskat det sista året. Det har varit tungt ekonomiskt också med mycket grubblerier.

– Ja, för trots att det var corona förra sommaren så gjorde vi en jättebra sommar. Vi tappade 700 000 kronor på biljettavbokningar men gästerna kom ändå. När det är normalt så är det ju ett toppenställe. En pärla.

Kenth har jobbat en hel del med catering också men det har han dragit ned på. Många bröllop, födelsedagar, minnesstunder och släktfester har han varit kock till genom åren.

– Den delen är det bara att öka på med igen för den som tar över. Det behövs någon ny här som orkar gasa, jag orkar inte göra det längre. 

Han önskar att det skulle komma en familj som ville göra det här tillsammans. Några som brann för mat och service.

– Det måste kännas rätt för mig också med den som tar över. Ydregården sitter i hjärtat på mig, så är det. Det var svårt att ta beslutet men jag måste ta hand om mig, men hittar jag ingen så blir det väl en sommar till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!