Pojke fruktade för sitt liv – man döms för gevärsskott

I slutet av december var det ett uppmärksammat fall i Virserum – där en man i 70-årsåldern avfyrade sitt hagelgevär för att skrämma tre ungdomar. Nu har Kalmar tingsrätt kommit med sin dom.

Händelsen inträffade i Virserum den 27 december förra året. Den nu dömde mannen greps på platsen.

Händelsen inträffade i Virserum den 27 december förra året. Den nu dömde mannen greps på platsen.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-03-28 12:53

Mannen döms för tre fall av grovt olaga hot, samt ytterligare två fall av olaga hot som skedde tidigare under året. Straffet blir fängelse i tre månader och skyddstillsyn. Dessutom ska han betala skadestånd på totalt 140 000 kronor.

Samtidigt frikänns mannen från brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen och ett fall av olaga hot.

Kvällen den 27 december tog SOS Alarm emot ett samtal från en av de tre ungdomarna. Pojken berättar att de just har gått förbi ett hus i Virserum när det kommit ut "en gubbe" från huset och skjutit med hagelbössa mot dem. Han säger att han är rädd, att han kommer att dö och att han har jättesvårt att andas.

De andra två pojkarna hörde ett högt skott som ekade i hela Virserum, har de berättat i förhör. Även de blev rädda och chockade. Alla tre sprang därifrån.

En polispatrull åkte till platsen, där mannen kunde gripas. Han var berusad och hade ett hagelgevär på sitt vardagsrumsbord. Efter provtagning visade det sig att mannen hade 2,11 promille alkohol i blodet.

Enligt en av poliserna berättade mannen att ungdomar hade varit där och trakasserat honom. Han hade avlossat ett skott för att skrämma dem, men inte mot dem och inte med avsikt att skada någon. Mannen uppgav att han hade skjutit ett skott för att visa att det var allvar.

När hagelgeväret togs i beslag upptäckte polisen att ena hagelpatronen var avfyrad. Polisen upplevde också en stark lukt av krut från gevärspiporna.

Senare har mannen hävdat att han inte avlossade något skott den 27 december, däremot på julafton. Allt som lagts honom till last under rättegången uppfattar han som en ren lögn.

Kalmar tingsrätt bedömer ungdomarnas berättelser som mycket trovärdiga.

"De är klara, levande och detaljerade samt fria från motstridigheter, överdrifter eller svårförklarliga moment. Deras berättelser är vidare samstämmiga och nyanserade", skriver tingsrätten.

Det som ungdomarna har berättat stöds även av den övriga utredningen, bland annat larmsamtalet och de fynd som gjorts vid brottsplatsundersökningen.

När han hördes i tingsrätten sade sig mannen inte känna igen ungdomarna. Det har hänt att någon har slagit på hans fönster och kastat snöbollar, men han minns inte vem som har gjort det eller när.

Åklagaren konfronterade honom med uppgifterna om att han sagt till polisen att han skjutit ett skott ut i trädgården för att skrämmas. Mannen svarade att det inte var kvällen den 27 december han syftade på, och att han vill låta det vara osagt om det gått till så.

Enligt tingsrätten ger mannen intryck av att inte minnas särskilt mycket av vad som hänt, eller inte hänt. 

"Han förefaller att i stor utsträckning ha ägnat sig åt försök till efterhandskonstruktioner. Han har helt enkelt inte varit trovärdig i tingsrätten", skriver rätten.

Enligt tingsrätten uppgår det samlade straffvärdet till fängelse i drygt ett år och sex månader. Men av flera skäl får han ett lindrigare straff. Han är tidigare ostraffad, har en hög ålder och lider av dålig hälsa. Dessutom har han varit frihetsberövad mellan den 27 december och den 14 mars.

Påföljden blir därför skyddstillsyn som förenas med ett fängelsestraff på tre månader. Han ska även delta i vård och behandling mot alkoholmissbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!