Möte kan ha ändrat hur pastoratet går vidare

Kanske är det som Frank Axelsson sa på mötet: "Inget är hugget i sten, förutom budorden".

"Det finns andra sätt att tänka kring förvaltningen av sockenstugan", säger kyrkoherde Mikael Eriksson. Det framkommer efter det möte som Frank Axelsson och Jan-Olof Svensson, saknas på bilden, initierade.

"Det finns andra sätt att tänka kring förvaltningen av sockenstugan", säger kyrkoherde Mikael Eriksson. Det framkommer efter det möte som Frank Axelsson och Jan-Olof Svensson, saknas på bilden, initierade.

Foto: Olof Carlson

Virserum2020-03-12 18:00

Det budskapet skickade Frank Axelsson med kyrkans representanter, när det var möte om sockenstugans framtid. Initierat av honom och Jan-Olof Svensson.

Aspelands pastorat har beslutat sälja fastigheter på de orter som har mer än en fastighet för verksamheter. I Virserum valde församlingsrådet församlingshemmet före sockenstugan.

– Det kom ett 25-tal personer för att diskutera beslutet, säger Frank Axelsson. Vi föreslog att man ska göra en förstudie, så vi får fram kostnaden för att bygga om sockenstugan så den uppfyller kraven. Eller sälja församlingshemmet och använda de pengarna till renoveringen.

På första mötet, när en försäljning diskuterades, var det hätsk stämning. Hur var det nu?

– Det var en vettig och sansad diskussion, även om vi inte var överens om vettigheten i att avyttra sockenstugan.

– Nu har vi gjort vad vi kan. Kyrkans folk har fått inpräntat att vi är måna om fastigheten, att den inte får bli en bilskrot eller annat, utan att det blir ordning och reda även med ny ägare.

Kyrkoherde Mikael Eriksson säger så här efter mötet:

– Mötet förändrar inte i sak vårt val, att församlingshemmet ska användas för vår verksamhet, men jag fick en annan tanke hur vi kan gå vidare med sockenstugan.

Kan du berätta mer?

– Det viktigaste tycks vara att det bevaras och ser ut som nu, det finns en rädsla för vad huset kan komma att användas till. Det finns andra sätt att tänka kring förvaltningen av huset, som jag inte vill gå in närmare på nu. Men det finns en förening som visat intresse för att ta över.

Karta: Sockenstuga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!