Flera hundra år gammal marknad ställs in: "Sorgligt"

Det är den största händelsen i Virserum. På måndagen kom beskedet: marknaden ställs in. "Ett sorgligt beslut", säger eldsjälen Jan-Olof Svensson.

En vanlig bild i Virserum, första helgen i augusti. På måndagen kom beskedet att samhällsföreningen tvingats ställa in marknaden på grund av coronapandemin.

En vanlig bild i Virserum, första helgen i augusti. På måndagen kom beskedet att samhällsföreningen tvingats ställa in marknaden på grund av coronapandemin.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-05-11 11:12

Samhällsföreningen har avvaktat med beslutet så länge det bara gått.

Nu har styrelsen bestämt att Virserums marknad, en flera hundra år gammal tradition, inte kan genomföras.

Varför togs beslutet just nu?

– Vi ser inte att man kommer släppa på restriktionerna och vi står vid en brytpunkt då vi riskerar stå med utgifter, om vi bokar upp exempelvis containrar, utan att vi får några inkomster. Vi har avvaktat med att skickat ut fakturor till knallarna, i och med att situationen med coronapandemin är som den är, säger ordförande Per-Olof Paulsson.

Årligen lockar marknaden mellan 30 000 och 40 000 personer till Virserum under två dagar.

– Det är ett nödvändigt men sorgligt beslut, marknaden är den största händelsen i Virserum, säger Jan-Olof Svensson. Den har jättestor betydelse för hela samhället. För även föreningar, handeln, hotell och restauranger.

Hur stort avbräck är det för samhällsföreningen ekonomiskt?

– Stort, marknaden omsätter någonstans 300 000-400 000 kronor, så det är vår största inkomstkälla, säger Per-Olof Paulsson. Men vi har en buffert, vi har sparat under tiden, så vi står inte och faller med det här.

Du ser ingen risk, att det här skulle betyda slutet för marknaden?

– Nej, vi kommer tillbaka i någon form, säger Paulsson. Det kan bli så att vi satsar ännu hårdare 2021. Frågan dock, är hur många knallar som överlever. Det här kan vara en situation som gör att äldre knallar som tänkt avveckla, kanske gör det i förtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!