Då börjar bygget av en ny ambulansstation

Nu ska det inte dröja länge förrän bygget av den nya ambulansstationen i Virserum kan börja. "Det är efterlängtat" säger ambulanschefen Melker Engström i norra länet.

Ambulanschef Melker Engström ser fram mot att få ta den nya ambulansstationen i Virserum i bruk. Bygget kommer att börja inom kort, och det tar ett år att bli klart.

Ambulanschef Melker Engström ser fram mot att få ta den nya ambulansstationen i Virserum i bruk. Bygget kommer att börja inom kort, och det tar ett år att bli klart.

Foto: Ellinor Harrysson/Arkiv

Virserum2021-02-01 17:00

– De gamla lokalerna är inte anpassade efter vår moderna verksamhet, säger han.

– Lokalerna i Virserum är anpassade efter dagens verksamhet. Det är en kvarleva från tiden när personalen hade beredskap i hemmet och åkte till stationen när larmet gick.

Dessutom är garaget för litet, enligt Engström.

– Normalt sett använder vi Volvo XC 90 som ambulanser men i Virserum har fått köpa in en XC 70 i stället. Den större bilen går inte in.

Han ser fram emot att få flytta in i den nya stationen om cirka ett år. Bygglov för den har beviljats nu i dagarna och projektledaren för bygget, Mats Arvidsson hos Region Kalmar, berättar att det blir en snabb start.

– Vi kommer att ha ett startmöte 16 februari och sedan kan vi börja etablera så snart snöläget tillåter. Sedan räknar vi med en byggtid på ett år, innan det är inflyttningsklart.

Den nya stationen kommer bli 280 kvadratmeter, till stor del i två plan, berättar Mats Arvidsson. Andravåningen blir en teknikvåning. 

– Vi kommer också att uppgradera kommunikationsutrustning, säger han. Det kommer också att bli ordentliga personalutrymmen och övernattningsrum. Personalen bor på stationen under sina pass.

Den nybyggda ambulansstationen i Ålem har varit förebild för satsningen i Virserum, om än med lite justeringar.

– Vi har förbättrat den lite, för att passa oss, säger Melker Engström.

Sedan ett år tillbaka är ambulansverksamheten i Virserum och Hultsfred sammanslagna till en enhet. En omorganisation som enligt Melker Engström slagit mycket väl ut. Så här långt i alla fall.

– Det betyder, säger han, att personalen i Virserum börjar sina pass i Hultsfred och båda bilarna jobbar över hela området. Med en samlad personalstyrka på 18 personer finns det fler kollegor att prata med och det blir inte så isolerat, som det kanske var på en liten station.

Omorganisationen har också givit fördelen att det blivit lättare att rekrytera personal.

– Vi har bra med sökande just nu och vi har bra med vikarier också. Men som tiderna är nu är det för tidigt att säga något om hur det blir i sommar, säger han.

Osäkerheten bottnar i Covid 19, ingen vet hur läget är då.

– Förra sommaren var väldigt jobbig, fortsätter han, då fick vi ställa av Virserumsbilen nattetid under tre månader. Vi hade inte personal att hålla bilen i drift. Men det hoppas jag inte ska behöva upprepas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!