Vit makt-miljöernas starkaste fästen – Vimmerby på plats 11

Tre av de tio kommuner med mest nazistisk närvaro ligger i Småland, visar en ny undersökning. Vimmerby rankas på plats 11 av totalt 72 kommuner. Men lokalt håller kommunens säkerhetssamordnare inte med om bilden.

”Det kommer upp några banderoller vid riksvägen ibland och det är det vi märker av. Men i övrigt får jag inga andra indikationer från andra myndigheter heller” kommenterar Håkan Westerback Expos lista över nazistisk aktivitet som placerar Vimmerby på plats 11 i landet.

”Det kommer upp några banderoller vid riksvägen ibland och det är det vi märker av. Men i övrigt får jag inga andra indikationer från andra myndigheter heller” kommenterar Håkan Westerback Expos lista över nazistisk aktivitet som placerar Vimmerby på plats 11 i landet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-05 16:00

Tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet har Expo gjort en sammanställning av de kommuner i landet som de senaste tio åren haft högst grad av nazistisk närvaro. Resultatet publicerades på torsdagen. Sammanställningen har gjorts baserat på dokumentation över nazistiska aktioner som propagandaspridning, kampförberedande aktiviteter, uppsatta klistermärken med mera.

Expo och Segerstedtinstitutet har gjort ett urval av totalt 72 kommuner i landet som de senaste tio åren har haft nazistiska aktiviteter i någon form. 25 av dessa kommuner hade en ”dubbel avvikelse från medianvärdet av indexmåttet” skriver Expo och här hamnar Vimmerby på plats 11. Bara Emmaboda (sjätte plats) ligger högre sett till länskommunerna. Vimmerby kommun får en klassning på 35,9 poäng, vilket är en siffra som bestäms efter hur många nazistiska aktiviteter som varit i kommunerna. Toppar listan gör Ludvika följt av Borlänge och Vaggeryds kommuner.

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun och ansvarig för bland annat arbetet mot våldsbejakande extremism. Han håller inte med om bilden av att Vimmerby skulle ha ett ökat antal nazistiska aktioner.

– Det beror på hur man räknar, men tar man med att det sätts upp en banderoll med nazistisk budskap vid riksvägen varannan månad så stämmer det kanske. Men det är väl ungefär den aktiviteten som vi märker av, säger Håkan Westerback, som istället menar att nazistisk närvaro var större för ett antal år sedan.

– Det var mycket större problem för tio år sedan än nu. Min bild i dag är att det delas ut något flygblad ibland och sätts klistermärken på någon lyktstolpe, så jag håller inte riktigt med om den här bilden.

Finns det någon handlingsplan för våldsbejakande extremism i Vimmerby kommun?

– Nej, den är under framtagande. Jag sitter med den planen och jobbar på det.

Håkan Westerback säger att Vimmerby kommun dock har en fungerande handlingsplan för sitt arbete mot våldsbejakande extremism.

– Både inom skolan och socialtjänsten har vi väl fungerande rutiner om det händer något, och det är oftast där vi upptäcker problemen oftast. Hela handlingsplanen bygger egentligen på saker som vi redan gör i kommunen i dag. Det vi lägger till är att vi gör en generell kunskapsutbyggnad om vad våldbejakande extremism är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!