"Det ärsta angreppet sedan stormen Gudrun"

Stort angrepp av granbarkborre är största effekten efter torkan. Det menar skogsindustrin i Vimmerby.

Enligt Skogsstyrelsen kan det bli stora angrepp även våren 2019 då många baggar redan hunnit gräva ner sig i marken för att övervintra.

Enligt Skogsstyrelsen kan det bli stora angrepp även våren 2019 då många baggar redan hunnit gräva ner sig i marken för att övervintra.

Foto: Josefina Sköld, Skogsstryelsen

Vimmerby2018-10-19 05:00

Sommarens extremväder fick skogsmaskinerna att stå still på grund av brandrisken. Ändå är det inte brist på timmer som skogsindustrin i Vimmerby anser är torkans största effekt. I augusti gick Skogstyrelsen ut med att det i södra Sverige förekommer angrepp av granbarkborren som bedöms vara de värsta på tio år. Sedan dess har allt fler granar i Vimmerby kommun tappat sin bark, blivit bruna och dött.

– Det har ökat sedan slutet av sommaren. Nu är bedömningen att det i princip inte finns en enda skogsfastighet där det inte finns granbarksborre. Sedan variera det hur mycket det är, menar Joakim Rosén vd för Frödinge Skog.

Granbarkbarren har gynnats av att granarna blivit stressade av vattenbristen och inte kunnat försvara sig.

– Det är det värsta angreppet sedan året efter stormen Gudrun, menar Johan Johnsson, områdeschef på Södra.

– Det är många granar som dött nu under sommar och tidig höst. Granbarkborrar klara normaltsätt inte att ta död på granar men nu var träden i så dåglig kondition. I de områden som vi upplever som mest drabbade är vart tredje träd dött eller angripet och det är väldigt allvarligt.

Framförallt handlar det om att stora ekonomiska värden går förlorade för skogsägarna men även sågverken märker av situationen.

– Många maskiner går just nu på angripna träd och städar bort granbarkborrarna. Det blir lite snett gran gentemot fura, säger Patrik Larsson, platschef på Bergs i Vimmerby.

–Vi har märkt av att det är något lugnare flöde in på just furan. Det kan komma att påverka oss senare men just nu ser timmerlagret bra ut.

Kampen att hinna avverka angripna träd innan insekterna sprider sig ytterligare pågår för fullt även om insekternas aktivitet sjunkit med temperaturen.

–Nu har det börjat stanna upp en då en del baggar har hunnit krympa ner i marken där de övervintrar, menar Joakim Rosén.

–Det är de som fortfarande är kvar i barken som man vill fånga nu under säsongen. Vi håller på med det hela tiden men gör inte längre panikutryckningar. Generellt är det hanterbara volymer men det är viktigt att det tas på alvar. Speciellt ska man som skogsägare se till att man inte har någon insektfarligt virke liggandes till våren, som träd som blåst ner, för det kommer finnas mycket baggar.

– Vi är lite oroliga inför våren eftersom vi inte vet i vilken stor omfattning angreppen kommer att vara, berättar Johan Johnsson.

–Vi är nu mycket sysselsatta avverka träd nu och kommer nog få jobba med det större delen av vintern till och från.

"De flesta skogsägare i Vimmerby  som har den typen av skog har fått träd angripna" Johan Johnsson.
"De flesta skogsägare i Vimmerby som har den typen av skog har fått träd angripna" Johan Johnsson.
Granbarkborren

Granbarkborren är en cirka 4 mm lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige. Nästan 30 av dem kan leva på gran, men granbarkborren är den ende av dem som kan döda stora friska granar. Granbarkborren kan angripa levande granar när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft. Stressade granar doftar på ett speciellt sätt och detta känner granbarkborren.

Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!