Sture firade 100-årsdagen med småsyskonen

Att fira sin 100 årsdag är förstås stort. Men att få fira den tillsammans med sina 97-åriga tvillingsyskon och 89-åriga lillasyster – det smäller högre. ”Det blev ett väldigt trevligt 100-årskalas hos vår storebror Sture”, säger Siv Fröberg, ”sladdis” i järnkvartetten.

Sture Karlsson fyllde 100 år och firades av familj, släkt och vänner på Vimarhaga.

Sture Karlsson fyllde 100 år och firades av familj, släkt och vänner på Vimarhaga.

Foto: Privat

Vimmerby2018-05-26 09:25

Ja, vad ska man säga om syskonen Karlsson från Lindhult? Att de måste vara smått unika med sitt sega virke, kanske.

Även om vi blir allt äldre dräller det ju inte precis av tvillingpar, där båda uppnått en ålder av 97 år. Men sammansvetsade tvillingarna Ingegerd Tunek, som bor på Granen, och Ingemar Karlsson, som bor i Frödinge, är vitala och alerta. Precis som storebror Sture Karlsson, nyss 100 fyllda, och lillasyster Siv Fröberg, Frödinge.

Självklart samlades hela syskonskaran med släkt och vänner för att kalasa med Sture Karlsson, som numera bor på Vimarhaga, på 100-årsdagen. God smörgåstårta, kaffe med tårta och massor av prat gav guldkant åt födelsedagskalaset.

– Han är klar och skärpt, även om åldern förstås tar ut sin rätt. Han ser lite illa, och hör dåligt. Men hör dåligt det gör vi allihop. Det är nog ett släktdrag, säger Siv Fröberg, som blir 89 i dagarna.

Släktdraget verkar också ha gett bra gener?

– Sånt där är ju lite olika, vem man brås på. Men det är många i familjen som blivit en bit över 90 år och när jag släktforskat kan jag se att en del i släkten blivit väldigt gamla. Fast det var ju mera märkvärdigt förr, att vi blir gamla hänger ihop med att de flesta lever så bra nuförtiden.

Syskonens föräldrar hette Sven och Elin Karlsson. Äldsta dottern Marianne, född 1916, gick bort i mitten på 1990-talet. Tvillingarna Ingegerd och Ingemar föddes 1920 och Ingemar tog över föräldragården 1973 och sålde den så sent som 2016 till en systerdotter.

– Det är lite speciellt, eftersom gården varit i släktens ägo sedan 1600-talet.

Den nyblivna 100-åringen Sture Karlsson var, precis som sin yngre bror, ute i beredskap under krigsåren. När andra världskriget var över hamnade Sture som svetsare på Götaverkens stora båtar i Göteborg. Senare återvände han hem till hemtrakten, tog jobb som svetsare på Storebro Bruk där han svetsade Storebropannor istället för båtar, han gifte sig med sin Svea, flyttade till Storebro, köpte hus och fick två pojkar. Han arbetade på Storebro Bruk till pensioneringen.

När syskonen växte upp i Lindhult, Brantestad, märktes förstås åldersskillnaden mellan Sture och Siv.

– Så är det ju, när man är barn. Men jag kommer ihåg hur han tog med mig ut och åkte skidor. Han var intresserad av längdskidåkning och grundade Brantestad skidklubb 1939, när jag var tio år, säger Siv.

Roligt är det när alla syskonen får tillfälle att ses. I takt med stigande ålder har det av förklarliga skäl blivit glesare mellan sammankomsterna.

När blir nästa träff?

– Det har vi inte bestämt. Kanske kan vi ses allihop när Sture fyller 101. Men innan dess ska jag själv hälsa på honom, så vi får prata lite mer.

Syskonkvartett med segt virke. Fr v födelsedagsbarnet Sture Karlsson, Ingemar Karlsson, Ingegerd Tunek och Siv Fröberg
Syskonkvartett med segt virke. Fr v födelsedagsbarnet Sture Karlsson, Ingemar Karlsson, Ingegerd Tunek och Siv Fröberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!