Spahelgen slutade med brännskador

Spahelgen med oljemassage slutade hetare än Vimmerbyföretagaren Tomas Lindqvist räknat med. Han fick svåra brännskador och huden på fötterna lossnade när han låg i badet. ”En jäkla otur”.

Efter att han fick komma hem till påsk har han åkt för rengöring och omläggning varannan dag till Linköping.
– Fram till förra fredagen, nu är det en dryg vecka mellan och jag får lägga om fötterna själv däremellan. De använder något som luktar ättika, så de brukar säga ”här kommer gurkan” när jag kommer in på avdelningen.

Efter att han fick komma hem till påsk har han åkt för rengöring och omläggning varannan dag till Linköping. – Fram till förra fredagen, nu är det en dryg vecka mellan och jag får lägga om fötterna själv däremellan. De använder något som luktar ättika, så de brukar säga ”här kommer gurkan” när jag kommer in på avdelningen.

Foto: privat

Vimmerby2018-06-21 20:00

Tomas Lindqvist och sambon njöt av en spaweekend. Hade uppgraderat till svit med hörnbadkar. Efter en oljemassage gick de upp på rummet.

– Jag duschade och sedan tappade jag upp vatten i badkaret. När det var tio centimeter vatten i karet gick jag i. Visst kände jag att det var varmt, men jag gillar att bada varmt.

När Tomas efter 20 minuter i badet lyfte upp ena foten ur vattnet lossnade huden.

– Jag kunde plocka bort skinnet från fötterna. Klart det var konstigt, men jag hade inte så mycket smärta och vi gick ut och käkade på kvällen. Jag hoppades det skulle läka.

Morgonen därpå förstod han allvaret och ringde 1177. Efter en natt i Västervik skickades han till Brännskadecentrum i Linköping. Där fick han stanna i veckor. Efter ett misslyckat försök med grishudsplattor blev det transplantation med hud från låren.

Vad skadorna beror på vet man inte, till hundra procent.

– Jag har diabetes, och då blir man mindre känslig för att känna av värme. Det kan ha varit fel på termostaten i badkaret. Troligen hade jag inte fått bort all olja efter massagen, och det blev, bokstavligen, som att stoppa ner fötterna i en fritös.

Läkningen har gått ojämnt.

– Högerbenet har läkt bäst, så ibland har jag önskat att jag haft två högerben. Jag fick ett sår på vänster baksida, som gick ända in till hälsenan. Det blev operation av det fyra-fem veckor senare. Nu hoppas jag slippa fler operationer och transplantationer.

Tomas är medveten om att det här är väldigt ovanligt, men vill ändå göra folk medvetna om att det kan hända och få andra att tänka till.

– Jag berättade att jag hade diabetes innan oljemassagen. Men det här hände ändå. Brännskadeläkaren säger att det räcker med fem minuter i 42-gradigt vatten för att man ska riskera brännskador, om man är känslig.

Brännskadorna har gjort att han inte kunnat arbeta som vanligt i sitt företag Tomas Tak&Bygg.

– Man ser hur snabbt allt kan ändras. Men inget ont som inte har något gott med sig. Mina söner, Christoffer och Pontus, har fått ta mera ansvar. Det blev ett test av tredje generationen. Alla grabbar i firman har gjort ett superbra jobb och visat att de fixar det här.

Mille Örnmark, ordförande för branschorganisationen SBB, Svenska Badbranschföreningen och ordförande för den europeiska arbetsgrupp under EU som håller på att ta fram normer för spa-anläggningar, säger att Tomas Lindqvists reaktion är extremt ovanlig.

– Jag har hållit på med det här sedan 1984 och har aldrig talas om något liknande. Den vanligaste komplikationen är allergiska utslag av terapeutiska behandlingar. Människor har olika känslighet.

Finns det särskilda risker med behandlingar och värme när man är diabetiker?

– Som diabetiker har du en nedsatt funktion på organet hud och måste också ta hänsyn till en massa saker som belastar, värme är en sådan. Diabetiker bör absolut vara mer försiktiga i varm miljö och samma råd skulle du nog få av tio läkare. Men det enda vi varnar för är temperaturer över 38 grader för individer med hjärtproblem, små barn eller gravida, då ska man konsultera sin läkare.

Och som helt frisk behöver man inte vara rädd för att gå på spa?

– Nej, spa är egentligen bara en upphottad bastuanläggning. Men ska man syssla med dermala behandlingar bör man vara noggrann om man är överkänslig, då man lägger på något som inte är naturligt för kroppen. Men vatten är ett helt naturligt lösningsmedel.

Tomas Lindqvist far Hans-Göran startade företaget 1972. Nu har tredje generationen, Christoffer och Pontus, fått ta ett kliv framåt.
Tomas Lindqvist far Hans-Göran startade företaget 1972. Nu har tredje generationen, Christoffer och Pontus, fått ta ett kliv framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!