Snart kan du köpa mat – via Facebook

Ett initiativ till att främja handeln med lokalproducerad mat direkt mellan producent och konsument har tagits i Vimmerby.

Anna-Karin Cederstrand är en av initiativtagarna till en REKO-ring i Vimmerby.

Anna-Karin Cederstrand är en av initiativtagarna till en REKO-ring i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-09-11 12:15

Konceptet kallas REKO-ring där REKO står för Rejäl Konsumtion. Idén föddes i Finland för drygt fem år sedan och fenomenet har på senare år nått Sverige.

I Vimmerby väcktes frågan i somras av Ingela Nilsson Nachtweij.

– Jag blev intresserad främst som privatperson även om Centerpartiet också står bakom tanken på att främja handeln med närproducerad mat. En av personerna som nappade på idén var Anna-Karin Cederstrand som erbjöd sig att jobba vidare med det, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Anna-Karin Cederstrand som jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan till vardags såg att projektet passade in i deras regi.

– Just processen att starta upp en REKO-ring är något vi kan hjälpa till med. Vi har kallat till en informationsträff onsdag den 19 september för att få en bild av hur många konsumenter och producenter som är intresserade. Där kommer Oskar Lorentzon från Borås att medverka. Han är rådgivare för Lokalproducerat i Väst och har varit med och startat upp flera REKO-ringar i de trakterna.

Hur ser intresset ut så här långt?

– Det är ett 50-tal personer som har visat intresse, men vi behöver få en bättre bild av hur många producenter som finns. Det hoppas jag ska klarna under mötet. Det är viktigt att det finns tillräckligt många av både köpare och säljare innan vi drar igång, säger Anna-Karin Cederstrand.

När kan ni köra igång?

– Några veckor före jul vore det bra om vi är igång, men det är mycket som ska falla på plats innan dess, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Anna-Karin Cederstrand är en av initiativtagarna till en REKO-ring i Vimmerby.
Anna-Karin Cederstrand är en av initiativtagarna till en REKO-ring i Vimmerby.
Hur fungerar en REKO-ring?

Ringen är baserad på en sluten Facebook-grupp. Producenter och konsumenter som vill delta ansöker om medlemskap i önskad grupp. Administratörerna, oftast en liten grupp av konsumenter, godkänner medlemskapsansökan och väl inne i gruppen kan handeln inledas. Vanligtvis sker leverans varje eller varannan vecka. Utdelningstiden är oftast kortare än en timme, alla producenter samlas och konsumentema kan hämta sina beställningar från flera producenter samtidigt. En producent skriver ett inlägg om sin produkt och tillgång på Facebook och konsumenterna gör beställningar via kommentarer direkt under inlägget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!