SMHI:s varning – för superhettan

Den kraftiga värmen fortsätter i Sverige. Nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer även i Småland.– Den här värmen är väldigt ovanlig, säger meteorologen Malva Lindborg.

Foto: MostPhotos/TT

Småland2018-07-17 12:59

Att det varit extremt varmt på många håll i landet är ingen nyhet. På tisdagen utökade dock SMHI sina vädervarningar och införde en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Småland. Varningen, som utfärdas om maxtemperaturen överstiger 30 grader tre dygn i sträck, gäller för både tisdagen och onsdagen.

– Vi vill göra allmänheten uppmärksam på att det kan vara påfrestande för kroppen. Det påverkar speciellt äldre, småbarn och personer som är sjuka. Vi gör det här i samarbete med MSB, socialstyrelserna och Folkhälsomyndigheten, säger Malva Lindborg.

Hur ovanligt är det att det blir så här varmt?

– Den här värmen är väldigt ovanlig. I Uppsala var det dryga 34 grader i går, och det är det varmaste på 70 år där. Det säger en del om hur ovanligt det är med så här höga temperaturer. Det som också är ovanligt i år är att värmen har legat kvar så pass länge över landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!