"Scenen är min trygghetszon" - Vimmerby Tidning

"Scenen är min trygghetszon"

Skådespelaren Fredrik Thalin om åren på ALV och den nya karriären

2017-01-10 17:00

Fakta: Fredrik Thalin

Ålder: 39
Bor: Vimmerby sedan 2008
Trivselnivå i staden: "Jättebra"
Familj: Fru samt två barn, fyra och sex år gamla
Vad gör du helst en ledig dag: Familjemys! Antingen bara vara hemma eller åka i väg och bara vara tillsammans
Önskedröm när det gäller jobb: Att göra en egenföreställning. Det skulle vara mycket humor och musik men samtidigt allvar. Jag skulle även gärna göra en stor musikalroll, och mer film och TV. Det finns så mycket roligt man skulle vilja göra.

Han beskriver sig själv som lite blyg, en person som inte gärna står i fokus privat. Men på scenen är det annorlunda. Där känner sig Fredrik Thalin som mest trygg och blir sällan osäker, trots att han har publikens ögon riktade mot sig.
Då är jag i mitt rätta element och känner "det är här jag ska vara". Och blir det fel ibland så gör det inget.

Trots att han har gjort i princip alla manliga roller under sina 14 år på Astrid Lindgrens Värld, är det främst som en av de glada poliserna som nog flest av oss känner igen Fredrik Thalin.

- Det är nog bara Skalle-Per och Karlsson på taket som jag inte har gjort, säger han.

Fredrik Thalin är uppvuxen i en by utanför Bollnäs. Där var det nästan självskrivet att det var sport man skulle ägna sig åt på fritiden.

- Så det gjorde jag, det blev både fotboll och tennis. Men jag sjöng också väldigt tidigt och det klassiska var ju när vi hade "roliga timmen" i skolan det var ju snarare "Fredriks timme"... Jag älskade det.

Intresset för teater och musik har alltid funnits.

- Jag kommer från en familj med väldigt mycket musik, bland annat med en mamma som är pianolärare och dirigent. Så därifrån har jag fått det naturligt.

Men det var efter högstadiet, när det var dags att välja gymnasieinriktning, som Fredrik Thalin tog beslutet att satsa på skådespelandet.

- Jag började studera på estetprogrammet och kände ganska tidigt "det är det här jag ska göra".

Därefter följde flera utbildningar, bland annat på Kulturama i Stockholm och studier i Göteborg.

När fick du ditt första riktiga jobb som skådespelare?

- Det första professionella jobbet var på Folkteatern i Gävleborg där de satte upp "Trollflöjten".

Hur hamnade du i Vimmerby och på Astrid Lindgrens Värld?

- Jag jobbade på Mallorca år 2001 och träffade vänner där som hade jobbat i parken. De berättade lite och tyckte jag skulle söka till nästa sommar. Och det gjorde jag och sen jobbade jag där mellan 2002 fram till hösten 2016.

De tolv första åren jobbade Fredrik Thalin som skådespelare och de sista två åren som produktionsassistent.

- Efter sommaren 2014 gick jag in i den där berömda väggen som många andra också har gjort. Då blev det naturligt att jag pausade skådespelandet. Och sen kom det där suget aldrig riktigt tillbaka. Men som den fina arbetsplats det var så fixade de andra uppgifter åt mig för jag ville ändå vara kvar i företaget. Så jag fick ha hand om alla skådespelare som kommer till parken, allt från schema, boende och annat runt omkring.

Du spelade många roller under de här åren. Är det någon du kan sakna?

- Polisen var ju min favoritroll, utan tvekan. Men sakna... Både jag och nej. Jag kan sakna att möta barnen i karaktären, det var mitt driv i jobbet. Samtidigt som jag känner nu att jag ville gå vidare. Jag kände mig ändå "klar" på något sätt.

I augusti 2016 lämnade Fredrik Tahlin ALV för att pröva sina egna vingar som frilansande...

Ja vad egentligen? Artist, skådespelare?

- Haha, ja, det där brukar alltid vara så svårt att förklara. Vad har jag för titel? Jag frilansar som flera olika roller, sångare, skådespelare, konferencier, moderator... Jag tycker att det engelska ordet "entertainer" känns som en bra beskrivning fast det låter lite tråkigare på svenska (underhållare).

Hur känns det att vara frilans efter flera år som fast anställd?

- Det är mycket jobb och nu är det upp till mig att få in jobben. Men man märker också när man börjar jobba som egen igen att det snabbt öppnas nya dörrar, så det känns hoppfullt.

För Vimmerbyborna har Fredrik Thalin fortsatt att vara ett känt ansikte genom sina talkshowkvällar på nattklubben Prime, där han intervjuar olika kända profiler från trakten.

- Jag fick frågan och tyckte det lät väldigt spännande. Vi diskuterade fram ett koncept där vi på något sätt ville lyfta "vardagshjältar" och det har blivit allt från poliser till rektorer med mera. Det har varit fantastiskt roligt.

Blir det en fortsättning i vår?

- Det ska utvärderas först men det tror jag. Det togs emot väldigt bra och vi hade fullsatt nästan varje kväll.

Förutom jobbet som talkshowvärd och olika skådespelaruppdrag har Fredrik Thalin under hösten fått ägna sig åt något som varit lite av en dröm.

Jag har precis gjort min debut som röstdubbare till en barnfilm. Det har jag alltid velat göra.

Vad är det för film?

- Det är "Klas Klättermus" som har biopremiär i vår och jag gör rösten som Mårten Skogsmus. Jag hoppas det blir fler sådana här jobb i framtiden.

Vad kommer du göra härnäst i vår?

- Jag har en turné planerad med en mordföreställning som vi kör från Småland och uppåt varje helg i februari och april. Sen ska jag spela fars i Ydre och sedan har jag diverse konferencierjobb.

Scenen är min trygghetszon

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler