Så vill hon förändra parken

Kungsparken ska inbjuda till återhämtning och inspiration, tycker Elisabeth Thorén, som i ett medborgarinitiativ beskriver sina tankar kring att skapa en park med rum för lek, studiero, skapande och för meditation.

Broarna ska vara kvar men rustas upp, enligt Elisabeth Thoréns förslag.

Broarna ska vara kvar men rustas upp, enligt Elisabeth Thoréns förslag.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-09-26 06:00

– För 16 år sedan blev jag utbränd. Jag prioriterade alltid att ställa upp för alla andra, aldrig mig själv, och jag var så långt ner i träsket man kan komma, säger Elisabeth Thorén som förklaringen på varför hon vill skapa en inspirationsplats i Kungsparken.

I ett medborgarinitiativ lyfter hon nu frågan om att göra Kungsparken till ett "andrum för allmänheten".

– Själv är jag frisk i dag men jag har lärt mig något av min utbrändhet. Nu vill jag sprida det vidare och kanske hjälpa till att få andra att må lite bättre.

Elisabeth Thorén har på senare år anordnat kurser med fokus på psykiskt välbefinnande. Det i kombination med att hon har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och stress, har varit drivkraften bakom förslaget hon har tagit fram för Kungsparken, med hjälp av vännen Sofia Knutsson.

– Stress och ständig uppkoppling är väldigt påtaglig för många och det är så många som lider av psykisk ohälsa. Framförallt unga människor och det är det som bekymrar mig mest.

En inspirerande park menar hon skulle kunna erbjuda en plats för lugn och avslappning.

– Jag vill att man ska kunna gå i den här parken och få ett andrum.

Elisabeth beskriver i sitt förslag hur hon vill att parken delas in i ”rum” med olika teman. En del med pedagogiskt utrymme för lek och lärande för barn, en annan med många sittplatser och som Elisabeth menar att skolor kan använda för undervisning under bar himmel. En plats ska vara för meditation och avslappning med porlande bäckar och broar. Utöver detta vill hon se picknick-platser, en konstnärshörna och diverse blomsterarrangemang.

– Sedan är det viktigt att parken belyses mer för att skapa en trygghet även när det är mörkt.

Elisabeth Thoréns tankar kring Kungsparken och hur den skulle kunna användas menar hon har blivit som en naturlig effekt av hennes arbete med kurserna.

– Jag tänker att Kungsparken absolut skulle kunna bli ett rum för hälsa för själen, säger hon.

Hur ser du på kostnaderna på ett sådant här projekt?

– Klart det blir kostnader men vad kostar det inte med alla sjukskrivningar? Jag tänker att man kanske inte nödvändigtvis måste göra alla förändringar på en gång heller, man kan göra lite i taget för att förbättra miljön här i parken.

Lekparken ska vara inbjudande och lärorik, tycker Elisabeth Thorén.
Lekparken ska vara inbjudande och lärorik, tycker Elisabeth Thorén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!