Så tar de upp barnens svåra frågor

Barnrättsveckan i Vimmerby avslutas på lördag med teater för barn mellan 4 och 8 år – ”Rätt som det är”, som tar avstamp i FN:s konvention om barnets rättigheter.

Skådespelarna Paula Helander och Kari Hamfors Wernolf medverkar i "Rätt som det är", en föreställning för 4-8-åringar som spelas på Näs i helgen.

Skådespelarna Paula Helander och Kari Hamfors Wernolf medverkar i "Rätt som det är", en föreställning för 4-8-åringar som spelas på Näs i helgen.

Foto: Daniel Milton

Vimmerby2018-10-19 17:35

Kan alla vara med på lika villkor? Vem bestämmer om ett ord gör ont? Måste man dela med sig av sina hemligheter fast man inte vill?

Barnens vardagsfrågor tas upp i föreställningen ”Rätt som det är” med Kung och Drottning Produktion, som kommer till Vimmerby och Astrid Lindgrens Näs för att avsluta Barnrättsveckan på lördag. Det blir en föreställning fylld av musik, lek och svåra dilemman som barnen Lika och Olika ställs inför. De möter dockan Iris – kan hon följa med på äventyr fast hon inte ser?

– Med ”Rätt som det är” vill vi, förutom att ta med barnen på ett magiskt äventyr, engagera föräldrar, pedagoger och lärare kring frågor som rör barns rättigheter”, säger skådespelerskan Kari Hamfors Wernolf i ett pressmeddelande.

Kung och Drottning Produktion har under utvecklandet av föreställningen arbetat med barnrättskonsulten Tove Kjellander. Hennes roll har varit att säkerställa att föreställningen har ett barnrättsligt perspektiv som stämmer överens med Barnkonventionen.

– Det är en ynnest att ha Tove med i processen, men också en utmaning. Eftersom hon är så kunnig och ständigt har barnrättsglasögonen på sig har hon tvingat oss att tänka både en och två gånger extra kring de situationer som karaktärerna hamnar i. Många tror att Barnkonventionen bara rör barn i flyktingläger eller de som lever i fattigdom långt bort. Men barns rättigheter bryts varje dag här i Sverige. Vi har lärt oss mycket under den här processen. Mycket som vi tar med hem till våra egna barn, att tänka på och ta med oss in i vardagen, säger regissören Per Wernolf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!