Så mycket kostar skolan – per elev

De senaste två åren har kostnaden för undervisning av elever i grundskolan i Vimmerby kommun ökat med nästan 10 000 kronor per elev.

Statistik över kostnaden för undervisning per elev i grundskolan i kommunerna i Kalmar län.

Statistik över kostnaden för undervisning per elev i grundskolan i kommunerna i Kalmar län.

Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Vimmerby2018-09-27 15:00

Historiskt sett visar statistiken från skolverket för Vimmerby kommun att från 2008 till 2013 låg kostnaden på en nivå mellan 40 000 och 42 000 kronor. Sedan 2015 har dock summan stigit från 48 100 kronor till 57 800 kronor. En ökning på nästan 10 000 kronor på bara två år.

– Det är flera faktorer som ligger bakom ökningen. Lärarlönelyftet och karriärtjänsterna drar givetvis upp kostnaderna, dessutom har lärarlöner i genomsnitt ökat mer än andra löner på sistone. Just 2017 ökade kostnaderna också på grund av ett ändrat sätt att beräkna semesterlöneskulder för lärare, säger Thomas Hjelm

som är controller på Barn- och utbildningsförvaltningen på Vimmerby kommun.

– En annan bidragande orsak är att den stora flyktingströmmen med många elever till grundskolan finansierades av statsbidrag första åren men när nyanlända började få asyl och blev kommunplacerade utan statsbidrag hade vi kvar kostnaderna men statsbidragen försvann, säger Thomas Hjelm.

Kostnaden för de 1 521 eleverna som gick grundskolan i Vimmerby kommun 2017 var 87,8 miljoner kronor totalt. Kostnaden per elev är alltså 57 800 kronor och det är lite under snittet för hela landet.

En jämförelse med några av grannkommunerna visar att såväl Eksjö, Ydre och Kinda ligger på liknande nivå precis under 60 000 kronor per elev. Däremot landar Hultsfred och Västervik nästan uppåt 70 000 kronor.

– Vid en jämförelse med andra kommuner i närområdet har Vimmerby inte dyrare undervisning än andra kommuner. Kostnaden för undervisning var väldigt låg i Vimmerby för två år sedan, säger Thomas Hjelm.

Sett till hela landet är det stora skillnader i lärarkostnader. I Sorsele kostade undervisningen i den kommunala grundskolan 99.500 kronor per elev 2017, vilket kan jämföras med Simrishamn där kostnaden var 46.700 kronor per elev. Det visar ny statistik från Skolverket.

– Till 95 procent består undervisningskostnaden av lärarlöner och löner till rektorer, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I genomsnitt kostade undervisningen 60.700 kronor per elev i den kommunala grundskolan i Sverige förra året.

– Det finns flera saker som kan påverka. Om en kommun har fler legitimerade lärare, lektorer eller förstelärare, som har högre lön, kan det bli dyrare. Eller om kommunen har en bättre lärartäthet, alltså helt enkelt fler lärare, säger José Luis Berrospi.

Det har blivit 10 000 kronor dyrare per elev i grundskolan i Vimmerby kommun de senaste två åren.
Det har blivit 10 000 kronor dyrare per elev i grundskolan i Vimmerby kommun de senaste två åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!