Så här blir midsommarvädret

Plötsligt försvann den – sommarvärmen som slog temperaturerna i Spanien. Regn har nu dragit in och frågan vi ställer oss nu är förstås: blir det en klassisk svensk midsommar eller kommer värmen tillbaka?

Blir det uppehållsväder på midsommarafton?

Blir det uppehållsväder på midsommarafton?

Foto: Johansson Henrik

Vimmerby2018-06-17 17:00

Värmen vi upplevde i maj har förflyttats bort för att övergå i ett mer klassiskt juniväder. Nu är det ömsom sol och regn som gäller resten utav veckan. Temperaturerna ligger runt 15-20 grader. Men på midsommarafton blir det uppehåll, i alla fall som det ser ut nu.

– Det är lite tidigt att säga, men det ser lovande ut för södra halvan av landet. Det ser ut att bli övervägande uppehåll, växlande molnigt och strax under 20 grader, klassiskt midsommarväder, säger Linus Dock på SMHI.

Men under veckan fortsätter regnet. Särskilt under tisdagen och onsdagen då det också blir rejält blåsigt. Men trots en del skurar är brandrisken fortsatt hög.

– De skurar vi haft har inte varit tillräckliga för att det ska bli fukt ner i marken. Det krävs ihållande regn under minst en dag för att brandrisken ska minska, säger Linus Dock.

Det är den otroliga värmen i maj som gjort att det blivit så pass torrt. Under maj månad slogs flera rekord i dygnsmedeltemperatur med god marginal.

– I exempelvis Växjö började mätningarna 1859 och det förra rekordet var från 1889 då det var 14,2 grader. Det nya rekordet för i år är 15,6 grader. Det är väldigt många rekord i hela landet, inte som högsta temperatur men att det varit varmt så länge vilket gjorde att medelvärdet för hela månaden blev högt. Det är verkligen anmärkningsvärt att rekorden slagits med så stora marginaler, säger Linus Dock.

Och värmen kan mycket väl komma tillbaka. Eller inte. Hur sommarvädret blir är nämligen omöjligt att säga.

– Det har gjorts en hel del studier för att se om en sval vår skulle innebära en varm sommar eller tvärtom, men det finns ingen relation mellan dem. Det går inte att säga att bara för att vi haft ett visst väder så kan det inte komma tillbaka. "Vädret har inget minne", som vi brukar säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!