P-platserna försvann utan förklaring

Handeln i Vimmerby oroas över att det fortsätter att försvinna parkeringsplatser i centrum och pekar på fyra platser mitt på torget där det blev parkeringsförbud utan förklaring. Kommunen avvisar att platser tagits bort, men tar handlarnas oro på allvar.

Marie Nicholson (M) blivande vice ordförande i kommunstyrelsen och som också tillhör den sittande majoriteten tar handelns oro på allvar, men vidhåller att kommunen inte aktivt tagit bort några P-platser på torget.

Marie Nicholson (M) blivande vice ordförande i kommunstyrelsen och som också tillhör den sittande majoriteten tar handelns oro på allvar, men vidhåller att kommunen inte aktivt tagit bort några P-platser på torget.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-10-20 07:00

– Det plockas bort det ena efter det andra. Kommunen säger att det blir tre nya platser på Storgatan när den enkelriktas, men fyra platser är borta på torget, det blir ju en minus, säger Håkan Rosin, ordförande i Vimmerby handel.

Han syftar på fyra platser vid Bakfickan mellan handelstorget och Sevedegatan där det plötsligt blev P-förbud. Kommunen medger P-förbudet, men avfärdar att platser tagits bort.

– Det har inte varit parkering där under min tid i Vimmerby. Men nu är det P-förbud sedan beslutet om parkeringszon i centrum. För att skylta positivt tog vi bort den gamla skyltningen och ersatte med den nuvarande, säger trafikingenjören Maria Åkerö.

Följden av omskyltningen blev förbud att parkera på de fyra platser, där det före omskyltningen var tillåtet att parkera sitt fordon. Vad de fyra tomma rutorna ska användas till istället för parkering kan ingen svara på.

– Jag måste svara ärligt att det vet jag inte, men jag har pratat med ägarna till Bakfickan om att möjligheten att utöka de parkeringarna, säger Maria Åkerö.

För Håkan Rosin och de andra handlarna i Vimmerby handel är varje parkeringsplats viktig för kundernas tillgänglighet och för ett levande centrum.

– Parkeringar är jätteviktigt i en liten stad som Vimmerby där folk är vana att parkera nära butiken de ska till. Det går inte att jämföra med Ikea-parkeringen där man ställer långt ifrån, säger han.

Vimmerby Handel oroas även över hur byggnationen vid Rönnbärsgatan och byggplanen för ett höghus på Sibyllatomten slår mot parkeringsplatserna i stan.

– Det är kanonbra att det byggs bostäder, men man måste tänka på parkeringarna också.

– Vi har det så kallade handelstorget som ständigt är öde. Enda torghandeln är en vagn eller två någon dag i veckan, säger Håkan Rosin.

Handeln har kontakt med utvecklingschefen Thomas Svärd som vill avvakta den nya politiska majoriteten innan parkeringsfrågan tas upp.

Marie Nicholson (M) tillhör både nuvarande och nya majoriteten.

– Vi har inte aktivt plockat bort några platser på torget. Men jag ser allvarligt på handelns oro och kommer att lyfta frågan redan nu. Det är jätteviktigt att man i en stad som Vimmerby kan ta bilen. Jag tycker också att vi ska se över handelstorget och kanske använda det som parkering när det inte behövs för torghandel, säger hon.

Pilen på P-skylten markerar var P-platserna börjar.
Pilen på P-skylten markerar var P-platserna börjar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!