Ovisst om ny majoritet i landstinget

Den parlamentariska knuten består när landstingsvalet är sluträknat. Samtidigt som vänstern bjuder in centern tror landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) på ett alliansstyre.

Landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) tycker alliansen ska hålla ihop och bilda an majoritet. "Blir det inte så bör vi fortsätta tillsammans i opposition".

Landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) tycker alliansen ska hålla ihop och bilda an majoritet. "Blir det inte så bör vi fortsätta tillsammans i opposition".

Foto: privat

Vimmerby/Hultsfred2018-09-20 19:00

– Väljarna är trötta på det rödgröna styret. Alliansen har fåt 1 100 fler röster i länet, men valkretsindelningen gör att de röda partierna ändå har ett mandat mer, säger hon.

S och V får 29 mandat. C-M-L-KD får tillsammans 28 och SD har tio mandat.

Ska en alliansmajoritet samarbeta med SD?

– Nej, vi ska inte förhandla med dem. Men det är dags att de tar sig offerkoftan och visar var de står. Därför tycker jag att vi ska bilda en alliansmajoritet, gärna med centerns Christer Jonsson som ordförande, och lägga fram det som ett förslag i nya fullmäktige och sen får var och en rösta fritt om det, säger hon.

Under torsdagen rapporterade SR Kalmar att vänstern bjudit in centern till samtal om ett samarbete över blockgränsen där också socialdemokraterna skulle vara med. Det är ingenting de lokala landstingspolitikerna vill kommentera.

– Det låter ju intressant, men det pratas så mycket, säger Gudrun Brungård.

– Vi behöver en stabil majoritet när vi går in i en ny region, säger Peter Högberg (S) som i övrigt inte vill kommentera pågående samtal.

– Eftersom ingen vill samarbeta med SD krävs en annan lösning än den traditionella. Mer vill jag inte kommentera, säger Leif Larsson (C).

De åtta från Hultsfred/Vimmerby som valts in är: Marie Nicholson (M) Leif Larsson (C) Gudrun Brunegård och Anders Andersson (KD) Lizette Wästerlund, Mattias Wärnsberg och Peter Högberg (S) samt Michael Erlandsson (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!