Nästan fullt på nytt program

På måndag drar höstterminen på Vimmerby gymnasium igång. Högst söktryck har det varit på natur och fordonstekniska programmet. ”Det är också kul att det helt nya vård- och omsorgsprogrammet är nästan fullt”, säger antagningssekreterare Caroline Wohlfart.

På måndag startar höstterminen på Vimmerby gymnasium. Attraktivast är naturvetenskapliga programmet och fordonstekniska.

På måndag startar höstterminen på Vimmerby gymnasium. Attraktivast är naturvetenskapliga programmet och fordonstekniska.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby2018-08-16 08:00

Det är totalt 172 elever som blivit antagna till nationella program till hösten.

– Av dem är 109 elever från årskurs nio på AL och Vimar. Ett 60-tal av årets nior har sökt annan kommun än Vimmerby gymnasium och det här är de nivåer vi legat på de senaste tre åren, säger Caroline Wohlfart, intendent och antagningssekreterare på Vimmerby gymnasium.

Det är 45 elever från annan kommun än Vimmerby som sökt till program på Vimmerby gymnasium, bland annat fordonstekniska programmet och teknikprogrammet.

– Programmen hos oss som haft mest söktryck är naturvetenskapliga programmet och fordonstekniska programmet, där alla platser är fulla. Industritekniska programmet har också haft fler sökande i år, och samhällsvetenskapliga programmet har många antagna, totalt 44 elever.

Eleverna som söker sig från Vimmerby för gymnasiestudier i andra kommuner väljer i regel att röra på sig av samma anledning – den utbildning de vill gå inte finns på hemmaplan.

– Fordonsprogrammet i Hultsfred är väldigt populärt, det har en annan inriktning, där kan man gå transport, i Vimmerby har vi inriktning personbil och verkstad. En del väljer också naturbruksgymnasiet i Gamleby och det är inte ovanligt att det finns en koppling till idrott, som inte finns i utbudet i hemkommunen.

Det är svårt att dra några exakta slutsatser av elevernas val, tycker Caroline Wohlfart, som ändå ser samma tendenser i Vimmerby som i övriga delar av Kalmar län och riket; svårigheten att locka ungdomar till yrkesprogram. Här står inte intresset bland de unga i nivå med arbetsmarknadens behov av arbetskraft.

– Handel och administration har ändå haft hyfsat många sökande, men framförallt har det varit få sökande till restaurang- och livsmedel. Det är inget unikt för Vimmerby, men synd för där finns det ju verkligen jobb.

Intresset för vård- och omsorgsprogrammet, nytt för höstterminen 2018, har däremotvarit överraskande stort.

– Jättekul. Det är inte helt lätt att marknadsföra ett program vi aldrig haft, en utbildning vi inte kan visa upp på besöksdagar och där vi inte har någon klass som kan vara ambassadörer. Vi har ändå 14 elever på 16 platser, så det är nästan fullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!