Näst högst segregation i länet

Vimmerby kommun har Kalmar läns näst högsta segregation. Det visar en rapport som Hyresgästföreningen tagit fram

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-05-26 07:25

Det är bara Nybro som har högre segregation än Vimmerby enligt rapporten. Nybro ligger på 11,5 procent och Vimmerby på 9,6. Lägst segregation har Högsby på 1,9 procent.

Uppgifterna har i rapporten har tagits fram med hjälp av fyra olika värden och utifrån dessa har ett resultat för mångfald och ett resultat för segregation räknats fram för varje kommun.

I Vimmerby är 89 procent av invånarna födda i Sverige, en procent ii Norden, två procent i EU och övriga åtta procent kommer från andra delar av världen.

Det gör att mångfalden i kommunen landar på 31,5 procent och segregationen på 9,6 procent.

I exempelvis Hultsfred är mångfalden 49 procent och segregationen 7,4 procent. där har också segregationen minskat med drygt 13 procent sedan 2012.

Även i Vimmerby har segregationen minskat, men bara hälften så mycket jämfört med Hultsfred.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är trots det inte nöjd med siffrorna.

– Nej, det låter inte så bra. Vi vill inte ha en segregerad kommun, säger hon.

Hon tycker att det finns en hel del att göra i det avseenden för kommunen. Både vad det gäller arbetssituationen, skolan och bostadsområden.

– Vi har fortfarande en väldig stor skillnad i arbetslöshet mellan utrikesfödda och övriga invånare. Där behöver vi jobba mera med både utvecklingsavdelningen, arbetsförmedlingen och de lokala företagen. det handlar bland annat om att få bort en viss rädsla för olikheter, säger hon.

Hyresgästföreningens rapport bygger främst på bostad och inkomst och ursprung och där en slutsats är att det är i hyresområdena integrationen sker i första hand. För en liten kommun som Vimmerby finns inga siffror på stadsdelsnivå.

Även när det gäller boendet anser Helen Nilsson att kommunen ska jobba för blandade bostadsområden.

– Det ska vara möjlighet att bygga både bostadsrätter, hyresrätter och villor i samma områden och inte bara stora villaområden som bara en liten klick kan bo, säger hon.

Det tänket finns till viss med i två av de senaste detaljplanerna som kommunen jobbar med; Nosshult och Nybble.

Helen Nilsson pekar även på skolan som ett område för att motverka segregation.

– Vi har tidigare försökt att lägga om fördelningen mellan skolorna. Då föll det inte väl ut. nu är det återigen på tapeten med en samlad högstadieskola. det tror vi är en bra grund för att motverka segregation senare i livet: Sen ska man ha klart för sig att det tar tid att nå resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!