LRF varnar för dyra matpriser

Torkan i våra trakter får konsekvenser – inte bara för bönder, utan snart drabbas varje människa. Spannmål kommer bli en bristvara och matpriserna i butikerna sannolikt öka.

Hälften av spannmålen kan skördas i år jämfört med förra.

Hälften av spannmålen kan skördas i år jämfört med förra.

Foto: Katarina Hydén

Vimmerby2018-07-17 20:07

Sommarens torka skapar stora problem för de flesta av våra bönder. Det är svårt att etablera nya grödor och det som växer tar sig inte lika mycket som det brukar.

Ungefär hälften av det som brukar produceras under sommaren ser ut kunna bli skördat, enligt prognoser. Men det är siffror som Carl-David Trozelli, ordförande för LRF Växtodling, ser som optimistiska.

– Vi kan säga att det max blir 50 procent av den normala skörden, men jag tror att vi kommer få ännu mindre skörd än så, säger han.

Detta kommer, enligt Trozelli, få konsekvenser för alla personer i Sverige.

– I och med den dåliga skörden kommer vi se att maten vi är vana vid försvinner från våra hyllor. Kvaliteten blir inte densamma och mängden inte den vi är vana vid.

– Dessutom kommer årets skörd ge konsekvenser i minst tre år framöver. Det tar ungefär tre år innan vi är tillbaka på en normal nivå av skörd efter den här sommaren. Dessutom tror jag att det kan påverka många bönder till att eventuellt sluta – antingen av ekonomiska skäl för att man inte klarar av sommaren eller för att man tröttnar på det, säger Trozelli.

På matbutiken Tempo i Vimmerby har man inte märkt någon uppgång av priset ännu.

– Vi har inte fått någon sådan indikation, men om det blir så, blir det främst konsekvenser för konsumenten. Blir det dyrare för oss att handla in, blir det dyrare även för konsumenten. Just nu försöker vi dra vårt strå till stacken och hjälpa bönder i området genom att ge överbliven frukt och grönt att mata djuren med, säger Jenny Johnsson, butikschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!